do Chińczyków lepiących tradycyjne pierożki, a wcześniej do samego Jamie’go Oliviera.[/b]
Zanim eksperci uznali polską próbę za najlepszą na świecie, musieli zweryfikować m.in. dziesiątki godzin nagrań wideo, setki zdjęć, drobiazgowe oświadczenia świadków i stewardów oraz listy obecności wszystkich uczestników. Aż 90 kilogramów ważyła dokumentacja, którą otrzymała Komisja w Wielkiej Brytanii. Po jej sprawdzeniu eksperci z Londynu ogłosili oficjalny werdykt i lekcja gotowania zdrowego śniadania polskich uczniów została zapisana na kartach Księgi Rekordów Guinnessa.
Gratulujemy wszystkim, którzy wzięli udział w listopadowej próbie. Dzięki zaangażowaniu, wytrwałości i współpracy udało nam się ustanowić nowy Rekord Guinnessa. Takie osiągnięcie to nie tylko powód do dumy, ale także potwierdzenie, że nauka zasad zdrowego odżywiania przez zabawę i wspólne działanie to bardzo ważny element edukacji żywieniowej w polskich szkołach podstawowych. Mamy nadzieję, że ten rekord będzie zachętą dla dzieci w Polsce do zdobywania wiedzy i do codziennego zdrowego odżywiania – mówi Ewa Gayny, przedstawicielka Partnerstwa dla Zdrowia.
Śniadaniowa rewolucja
Jak zachęcić dzieci do zdrowego odżywiania? Sposobów jest wiele, ale dzięki takim inicjatywom jak ogólnoświatowy Food Revolution Day Jamie’go Oliviera czy Dzień Śniadanie Daje Moc obchodzony
od 5 lat w Polsce, zmiana nawyków żywieniowych najmłodszych staje się jeszcze bardziej skuteczna.
Śniadaniowa rewolucja odbywa się w polskich szkołach podstawowych już od 2011 roku. Uczniowie klas 0-3 w ramach programu Śniadanie Daje Moc, który zainicjowała koalicja Partnerstwo dla Zdrowia uczestniczą w lekcjach na temat zdrowego odżywiania, które są pełne gier, quizów, wycieczek pozaszkolnych i ekscytujących eksperymentów. Każda edycja programu to nowe wyzwania dla szkół
i świetna zabawa dla dzieci.
Do listopadowej próby pobicia Rekordu Guinnessa polskie szkoły przygotowywały się przez kilka miesięcy. W Dniu Śniadanie Daje Moc (6.11.15) punktualnie o godzinie 10:00 tysiące dzieci zgodnie ze scenariuszem przygotowało trzy śniadaniowe potrawy: rzeźby twarożkowe, pełnoziarniste, pożywne kanapki i owocowe szaszłyki.
Wspaniały wynik i światowy sukces tej inicjatywy to najlepsza zachęta do jedzenia śniadania. Teraz polskie szkoły pokazują całemu światu, jak motywować dzieci do nauki zdrowego odżywiania.