Pracownicy powiatowych stacji pobrali próbki lodów do badań w miejscach zwiększonej obecności turystów. W całym województwie pobrano 205 takich próbek, z czego 75 było kwestionowanych — co stanowi 37%.
W pasie nadmorskim obejmującym powiaty: gryficki, kamieński, kołobrzeski, koszaliński, sławieński oraz miasto Świnoujście pobrano 90 próbek lodów i zakwestionowano połowę z nich, czyli 45 próbek.
Próbki kwestionowane były ze względu na zawyżoną liczbę bakterii Enterobacteriacae, które świadczą o braku zachowania należytej higieny w procesie produkcji lodów z automatu.
Bakterie Enterobacteriaceae naturalnie występują w jelicie grubym człowieka. W przypadku spożycia produktu, w którym znajdują się bakterie, u osób z obniżoną odpornością oraz z chorobami układu pokarmowego mogą powodować dolegliwości żołądkowo - jelitowe.
- Zadowalający jest fakt, że próbki lodów nie były kwestionowane w zakresie wykonywanych badań mikrobiologicznych w kierunku drobnoustrojów chorobotwórczych, tj.: Salmonella oraz Listeria monocytogenes - informuje Małgorzata Kapłan, rzecznik zachodniopomorskiego sanepidu.
Na 41 skontrolowanych lodziarni w 15 (75 próbek) były przekroczenia bakterii Enterobacteriacae.
W zależności od poziomu zanieczyszczenia jak również wyników wcześniejszych kontroli u danego przedsiębiorcy podejmowane były różne działania kontrolne. - Wydano 7 decyzji administracyjnych nakazujących przeprowadzenie skutecznych procesów mycia i dezynfekcji sprzętu, powierzchni produkcyjnych oraz przedłożenia wyników badań potwierdzających ich skuteczność, w pozostałych przypadkach poinformowano o konieczności wzmożenia działań sanitarnych - wymienia rzeczniczka.
