Spis treści
Spadek sprzedaży szampana w 2024 r.
Negatywne sygnały dotyczące sprzedaży i podaży szampana były widoczne już w pierwszym półroczu 2024 r. Francja – ojczyzna bąbelkowego trunku – odnotowała wówczas spadek sprzedaży o 15,2% w porównaniu do poprzedniego roku.
Powodami sprzedażowego regresu, według ekspertów, miały być: globalny kryzys gospodarczy i inflacja, niepewna sytuacja geopolityczna oraz nadmierne zapasy z poprzednich lat. Francuski Komitet Szampański postanowił wówczas, że aby chronić producentów przed dalszymi stratami, maksymalny poziom plonów winogron zebranych w tym roku ustalono na 10 000 kilogramów z hektara. Zbiory były już wtedy pokrzywdzone niekorzystną pogodą, z nadmiernymi opadami deszczu i przymrozkami powodującymi problemy, takie jak grzyby pleśniowe, które uszkadzają uprawy.
Szampan, będący dobrem luksusowym, nie uchronił się również przed wojną handlową pomiędzy Unią Europejską, a Chinami. Po wprowadzeniu taryf UE na import chińskich pojazdów elektrycznych, handlowe mocarstwo zapowiedziało wprowadzenie taryf odwetowych na towary luksusowe.
Wielkimi krokami zbliża się wprowadzenie w Unii Europejskiej ceł na samochody elektryczne produkowane w Chinach. Pekin odpowiedział restrykcjami dotyczącymi importu brandy z UE. Branża alkoholowa na razie zachowuje spokój, ale boi się przyszłości. Ostrzega przed konsekwencjami – komentowano w październiku na portalu money.pl
Największym pokrzywdzonym, w przypadku restrykcji uderzających w handel europejskimi alkoholami z wyższej półki, byłaby Francja. Aktualna sytuacja rynkowa już to potwierdziła.
Eksport wina musującego poza UE
Według najnowszych danych Eurostatu, w 2023 roku produkcja wina musującego w Unii Europejskiej, obejmująca takie typy jak prosecco, cava i szampan, osiągnęła niemal 1,5 miliarda litrów. To oznacza spadek o 8 procent w porównaniu do roku poprzedniego. Podobny trend zaobserwowano w eksporcie tych trunków do krajów spoza UE, który również zmniejszył się o 8 procent.
Eksport unijnego wina musującego również uległ zmniejszeniu. W 2023 roku państwa członkowskie wyeksportowały do krajów spoza Unii 600 milionów litrów tego alkoholu. Rok wcześniej eksport wyniósł o 49 milionów litrów więcej.
Najczęściej eksportowanymi winami musującymi były prosecco, które stanowiło 44 procent całego eksportu win musujących poza UE, z wynikiem 266 milionów litrów. Wino musujące ze świeżych winogron osiągnęło 100 milionów litrów, co stanowiło 17 procent eksportu. Szampan wyeksportowano w ilości 91 milionów litrów (15 procent), cava osiągnęła 60 milionów litrów (10 procent), a wina regionalne 33 miliony litrów (6 procent).
Porównanie z wcześniejszymi latami
Pomimo spadku w 2023 roku, poziom eksportu wina musującego był wyższy niż w latach poprzednich. W 2018 roku Unia Europejska wyeksportowała 498 milionów litrów wina musującego, w 2019 roku - 528 milionów, a w 2020 roku - 495 milionów.
W 2023 roku państwa członkowskie importowały jedynie 5 milionów litrów wina musującego spoza UE, co stanowi mniej niż 1 procent wyeksportowanej ilości.
Włochy na czele produkcji win musujących
Włochy utrzymują pozycję lidera w produkcji win musujących w Unii Europejskiej. W 2023 roku kraj ten wyprodukował aż 638 milionów litrów tego trunku. Na drugim miejscu znalazła się Francja, której produkcja wyniosła 312 milionów litrów, z czego 224 miliony stanowił szampan. Niemcy zajęły trzecie miejsce z produkcją na poziomie 263 milionów litrów. Kolejne miejsca przypadły Hiszpanii z 206 milionami litrów oraz Portugalii, która wyprodukowała 25 milionów litrów.
Ogólna produkcja wina musującego ze świeżych winogron w Unii Europejskiej w 2023 roku wyniosła 1,496 miliarda litrów. Jest to o 128 milionów litrów mniej niż w 2022 roku, kiedy to produkcja osiągnęła 1,624 miliarda litrów. Spadek ten wynosi 8 procent.
Źródła: money.pl, PAP, Rzeczpospolita
