
Aż 85 proc. grillujących rodaków najczęściej wrzuca na ruszt mięso, głównie – kiełbasę i karkówkę. 75 proc. grilluje pieczywo, a 39 proc. – warzywa, czasem nawet i owoce.
Najlepsza kiełbasa na grilla lub do upieczenia nad ogniskiem to niekoniecznie ta, którą producent nazwał grillową. Czy lepiej wybrać drobno rozdrobnioną czy średnio rozdrobnioną? A może tę wysoko wydajną? I dlaczego kiełbasa zwyczajna, śląska albo toruńska czasami tak bardzo różnią się od kiełbas o tej samej nazwie?
Jaką kiełbasę wybrać na grilla lub do upieczenia nad ogniskiem? Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę. Sprawdź teraz w naszej galerii >>>>>

Jaką kiełbasę wybrać na grilla lub do upieczenia nad ogniskiem? Najlepiej taką, która zawiera przede wszystkim mięso. W najtańszych kiełbasach może być zaledwie ok. 40 proc. mięsa!

Dlatego zanim wybierzemy kiełbasę na grilla, warto przeczytać dokładnie jej skład. Jeśli kiełbasa jest sprzedawana luzem, klient ma prawo poprosić w sklepie o podanie szczegółowych informacji na temat składu. Sprzedawca znajdzie je na opakowaniach zbiorczych.

Jak czytać skład? Ten składnik kiełbasy, którego jest najwięcej, powinien znaleźć się na pierwszym miejscu. Jeśli w składzie znajdzie się sporo tzw. MOM (mięsa oddzielanego mechanicznie, które zawiera masę mięśniowo-tłuszczową, bardzo rozdrobnioną), to lepiej poszukać towaru lepszej jakości.