Ryba była tłusta jak krowa, powiedział 73-letni rybak Masahiro Takeuchi, wspominając moment, gdy zobaczył tuńczyka złowionego w sobotę rano.
Rybę zakupiła w niedzielę sieć restauracji Sushi Ginza Onodera, posiadająca lokale m.in. w Tokio i Los Angeles, które od kilku lat są wyróżniane gwiazdkami Michelin.
Do tej pory rekordem sprzedaży jest 2019 rok - tuńczyka o wadze 278 kg sprzedano podczas noworocznej aukcji za 333,6 mln jenów (ok. 3,1 mln dolarów).
Pierwotnie targ rybny, otwarty w 1935 r., znajdował się w dzielnicy Tsukiji i był obiektem turystycznym Tokio. W 2019 r. przeniesiono go na sztuczną wyspę Toyosu. Japonia jest największym konsumentem tuńczyka na świecie. Organizacja WWF wskazała, że tuńczyk błękitnopłetwy jest gatunkiem zagrożonym, nie rozmnaża się w niewoli.
Źródło: PAP
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!
