Włosi robią mozarellę na Opolszczyźnie. Z tutejszego mleka wyprodukowanego w Oleśnie

Mirosław Dragon
Zakład produkcji włoskiej mozarelli otwarto w dawnej poczekalni dworca PKS w Oleśnie.
Zakład produkcji włoskiej mozarelli otwarto w dawnej poczekalni dworca PKS w Oleśnie. La Fattoria Italiana di Olesno
Mozzarella oraz ricotta wytwarzane są w Oleśnie. Zakład produkcji włoskiego sera otwarto w dawnej poczekalni dworca PKS.

- Produkujemy w Oleśnie dwa sery: Mozzarella Rosalinda oraz Ricotta - informuje Sebastian Filipowski z firmy Fattoria Italia di Olesno. - Wytwarzają go dwaj włoscy serowarzy. Niedługo do Olesna przyjdzie jeszcze jeden serowar z Włoch.

Na razie oleska Fattoria Italia zatrudnia 5 pracowników, ale wkrótce będzie przyjmować kolejne osoby.

Włoska mozarella wytwarzana jest z mleka z oleskiej mleczarni.

- Bierzemy 1000 litrów na tydzień, ale to dopiero jest rozruch. Niebawem będziemy potrzebować tyle litrów codziennie - zapowiada Sebastian Filipowski.

Mozzarellę Rosalinda oraz Ricottę można zresztą kupić w pawilonie handlowym Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej, a także w marketach sieci Emma czy Lewiatan.

- Przede wszystkim naszym celem, dystrybucji jest Opolszczyzna. Najważniejsze, żeby ser był świeży, więc im bliżej, tym lepiej - mówi Sebastian Filipowski.

Oleska mozzarella produkowana jest metodą tradycyjną z mleka prosto od krowy. Dlatego jest produktem z krótkim terminem przydatności.

- Tego sera używa się do pizzy, lazanii czy sałatek, ale Włosi jedzą go także jako przekąskę - mówił zmarły w ubiegłym roku Wilhelm Beker, wieloletni prezes mleczarni w Oleśnie, który zabiegał o to, żeby Włosi wyrabiali mozarellę z oleskiego mleka. - Włoskie śniadanie często wygląda tak, ze moczy się chleb oliwce, zagryzając mozzarellą i pomidorem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rolnictwo

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

W
Wujek Zdzisiu
Mozzarellę wytwarza się przede wszystkim z mleka bawolego. Mleko krowie to substytut, wersja marketowa, i to ta tańsza.

A sałatka z pomidora i mozzarelli skropionych oliwą (plus bazylia i pieprz) nazywa się caprese.
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na strefabiznesu.pl Strefa Biznesu