- Produkujemy w Oleśnie dwa sery: Mozzarella Rosalinda oraz Ricotta - informuje Sebastian Filipowski z firmy Fattoria Italia di Olesno. - Wytwarzają go dwaj włoscy serowarzy. Niedługo do Olesna przyjdzie jeszcze jeden serowar z Włoch.
Na razie oleska Fattoria Italia zatrudnia 5 pracowników, ale wkrótce będzie przyjmować kolejne osoby.
Włoska mozarella wytwarzana jest z mleka z oleskiej mleczarni.
- Bierzemy 1000 litrów na tydzień, ale to dopiero jest rozruch. Niebawem będziemy potrzebować tyle litrów codziennie - zapowiada Sebastian Filipowski.
Mozzarellę Rosalinda oraz Ricottę można zresztą kupić w pawilonie handlowym Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej, a także w marketach sieci Emma czy Lewiatan.
- Przede wszystkim naszym celem, dystrybucji jest Opolszczyzna. Najważniejsze, żeby ser był świeży, więc im bliżej, tym lepiej - mówi Sebastian Filipowski.
Oleska mozzarella produkowana jest metodą tradycyjną z mleka prosto od krowy. Dlatego jest produktem z krótkim terminem przydatności.
- Tego sera używa się do pizzy, lazanii czy sałatek, ale Włosi jedzą go także jako przekąskę - mówił zmarły w ubiegłym roku Wilhelm Beker, wieloletni prezes mleczarni w Oleśnie, który zabiegał o to, żeby Włosi wyrabiali mozarellę z oleskiego mleka. - Włoskie śniadanie często wygląda tak, ze moczy się chleb oliwce, zagryzając mozzarellą i pomidorem.
