Do zdarzenia w zakładach przetwórstwa warzywnego w miejscowości Niepiekła doszło w piątek 15 listopada wieczorem.
Pracownicy zakładu przetwórstwa warzyw zatruci się w czasie pracy
Na miejsce została wezwana straż pożarna, w tym specjalistyczny zespół ratownictwa chemicznego z Ciechanowa. Wstępne ustalenia wskazują, że przyczyną zatrucia mógł być tlenek węgla, którego stężenie znacząco przekroczyło dopuszczalne normy.
Rzeczniczka Komendy Powiatowej Policji w Płońsku, kom. Kinga Drężek-Zmysłowska, poinformowała, że w związku z incydentem zostało wszczęte dochodzenie na podstawie art. 160 Kodeksu karnego, dotyczące narażenia ludzi na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia lub ciężkiego uszczerbku na zdrowiu. Poszkodowanych zostało 29 osób.
Poszkodowani pracownicy zgłaszali objawy takie jak bóle głowy czy wymioty. Chociaż na miejsce przybyło pogotowie ratunkowe, część z nich została przetransportowana do szpitali przez pracowników i zakład. Kom. Drężek-Zmysłowska dodała, że wszystkie poszkodowane osoby po udzieleniu pomocy medycznej lub po obserwacji zostały wypisane ze szpitali w poniedziałek.
W celu ustalenia dokładnych przyczyn zdarzenia, policja powołała biegłego. Zgodnie z art. 160 Kodeksu karnego, osoba, która naraża inną na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia lub ciężkiego uszczerbku na zdrowiu, może zostać skazana na karę pozbawienia wolności do lat trzech. W przypadku nieumyślnego działania, sprawca może zostać ukarany grzywną, karą ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do roku.
Źródło:
