Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
585 materiałów
Od ponad 10 lat zajmuję się zawodowo tematyką rolnictwa, żywności, ogrodnictwa i społeczności wiejskiej.
Za cel w swojej pracy w serwisie Strefa Agro stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Coraz lepsze wieści dla klientów. Masło w sklepach dawno nie był tak tanie
Polowanie na masło w promocji nie wymaga już takiego wysiłku. Ten popularny produkt od kilku tygodni tanieje w marketach. W drugim tygodniu lutego 2023 r....
Program Energia dla wsi. Wszystkie OZE dla rolników w jednym wniosku
Energia dla wsi to nowy program, który ma złagodzić skutki drożejącej energii i zapewnić mieszkańcom wsi samowystarczalność. Kto dostanie pieniądze, jaka jest...
Nowości w dopłatach, wrócił VAT na nawozy. To zmienia się w rolnictwie w tym roku
Przed nami ważne zmiany w rolnictwie w 2023 roku. Realizacji doczeka się nowa Wspólna Polityka Rolna, a tym samym zmiany w dopłatach bezpośrednich. Pojawią się...
Cena kilograma cebuli poszybowała w górę, bo nasze warzywo jest rozchwytywane
Cena cebuli znacznie urosła w ciągu roku, czasem nawet o 100 procent. Opinia, że cebula jest tania i dodawana w wielu daniach jako dodatek czy wręcz wypełniacz,...
Ile średnio dopłat bezpośrednich dostaje rolnik? Różnice między województwami są duże
ARiMR jest w trakcie wypłacania rolnikom dopłat bezpośrednich za 2022 rok. Ile pieniędzy dostaje przeciętnie polskie gospodarstwo? Wyliczona średnia jest bardzo...
Jajko jako towar ekskluzywny, bo mniej dostępny. Brakuje niosek, a ceny rosną
U progu zimy jaja w Polsce oraz Europie są wyjątkowo drogie, nie wszędzie dostępne w wystarczającej ilości, o czym świadczą limity wprowadzane w sklepach w...
Grupa Azoty wznowiła produkcję nawozów. Zakłady znów działają
Należące do Grupy Azoty zakłady chemiczne w Tarnowie oraz Puławach wznowiły 12 października po kilkutygodniowej przerwie produkcję nawozów azotowych. Taką...
Czekamy na złotą jesień. Aura nas zaskoczy? Taką prognozę IMGW podaje na październik
Zaczęła się jesień, dni są coraz krótsze, a temperatura niższa. Jaka będzie pogoda w październiku 2022 r., prognozowana przez Instytut Meteorologii i Gospodarki...
Bardziej opłaca się kupić czy suszyć grzyby w domu? Ile kosztuje kg prawdziwków?
Ceny grzybów nie należą do najniższych, a sezon na ich zbiory trwa. Jak suszyć grzyby w piekarniku lub na słońcu, aby ich smakiem i aromatem cieszyć się cały...
Czy przestaniemy jeść na mieście? Polacy zaczęli bardziej oszczędzać na jedzeniu
Kolejne badania i rynkowe analizy potwierdzają, że zakupy robimy uważniej, kupujemy mniej i szukamy tańszych wariantów tego samego produktu. Inflacja zmusiła...