Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
585 materiałów
Od ponad 10 lat zajmuję się zawodowo tematyką rolnictwa, żywności, ogrodnictwa i społeczności wiejskiej.
Za cel w swojej pracy w serwisie Strefa Agro stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Aktualne ceny jajek we wrześniu 2022. W skupach i sklepie stawki nadal rosną
Ceny jajek mogą być jeszcze wyższe i podobnie jak kilka miesięcy temu, pojawia się obawa, czy wszędzie sklepy zatowarują się tak łatwo. Zimą może dojść do...
Nie zjemy lokalnych wędlin? „Paragony grozy” dobijają producentów mięsa
Koszty od hodowli, przez ubojnię, po zakłady przetwórcze rosną, ale sklepy, m.in. te sieciowe, nie chcą płacić więcej - sygnalizuje Unia Producentów i...
RPP podwyższa we wrześniu 2022 stopy procentowe tak, jak spodziewali się ekonomiści
W środę 7 września odbyło się posiedzenie Rady Polityki Pieniężnej, które z uwagą, jak niemal co miesiąc, śledzą kredytobiorcy. Czy to już ostatnia podwyżka...
Potrzebne są zmiany w zasadach sprzedaży drewna. Problem będzie nie tylko z meblami
Problemy z dostawami i wysokie ceny drewna mają być powodem niepokoju branży drzewnej. Ogólnopolska Izba Gospodarcza Producentów Mebli przekazała apel szeregu...
Oleje roślinne mają popłynąć rurociągiem z Ukrainy do Gdańska. Jest taki projekt
Polska i Ukraina chcą wspólnie przygotować projekt budowy rurociągu transgranicznego, który ma posłużyć do transportu olejów roślinnych do portu w Gdańsku -...
O TYM SIĘ MÓWIAnwil wznawia produkcję nawozów oraz dostawy CO2. Grupa Azoty też je realizuje
Po tym, jak Anwil i Grupa Azoty wstrzymały tydzień temu produkcję części nawozów, na rynku zrobiło się nerwowo z powodu obaw o brak produktu ubocznego w postaci...
Olej rzepakowy jeszcze nas zaskoczy ceną? Ryzyko niesie brak prądu lub gazu
Cena za olej rzepakowy na sklepowej półce powinna spadać. Stawka za rzepak, czyli główny surowiec, z którego produkuje się olej, na początku sierpnia...
Tyle kosztuje jedzenie na festiwalu smaku. Pajda za 10 zł, 25 zł za kubek ponczu
Festiwale smaku odbywają się w różnych częściach Polski i świata, przyciągają różnorodnością i jakością. Spotkamy tu małych producentów, rolników, którzy...
"Cukier rzucili". Kilogram podrożał, a i tak nie zawsze jest dostępny, mimo limitów
Cukier na półkach w Biedronce czy Lidlu, które odwiedziliśmy, pojawia się sporadycznie i szybko znika. Limit to czasem już nie 10, a zaledwie 3 kg na paragon....
Inflacja w lipcu 2022 zatrzymała się? O ile podrożała żywność, paliwa i energia?
Poznaliśmy najnowsze dane o inflacji. Według informacji, które przekazał Główny Urząd Statystyczny, wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych w lipcu 2022...