Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
585 materiałów
Od ponad 10 lat zajmuję się zawodowo tematyką rolnictwa, żywności, ogrodnictwa i społeczności wiejskiej.
Za cel w swojej pracy w serwisie Strefa Agro stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Czeka nas obowiązkowa redukcja zużycia gazu? Dziś nadzwyczajne spotkanie ministrów
Komisja Europejska proponuje obowiązkową redukcję zużycia gazu w przypadku sytuacji kryzysowej w UE związanej z dostawami błękitnego paliwa. We wtorek w...
Tyle kosztują wakacje 2022 nad morzem w Polsce. Goście przyjeżdżają na krócej
– Goście przyjeżdżają tylko na kilka dni – przyznaje jedna z właścicielek obiektu noclegowego nad morzem. Próbujemy oszczędzać i jednocześnie choć krótko...
O TYM SIĘ MÓWIPraca sezonowa kusi młodych. "Zarobiłam świetnie, ale mieszkałyśmy w norze"
- Pracowałam 6 dni w tygodniu po kilkanaście godzin - wspomina Magda, która jako studentka dorabiała w knajpie we Władysławowie. - Praca w gastronomii w sezonie...
Szczęka opada nie na widok gofra, a jego ceny. Zapiekanki za kilka złotych? Zapomnij
Co można zjeść za kilka złotych nad morzem? Już tylko porcję lodów albo suchego gofra. Z dodatkiem to już kilkanaście złotych. Za 2 gofry z bitą śmietaną...
GORĄCY TEMATSądzisz, że już jest drogo? Szczyt spodziewany dopiero latem! Oto opinie ekspertów
Jak prognozuje dr Krzysztof Łuczak, ceny w sklepach nie spadną szybko. Najgorzej może być w lipcu i w sierpniu, kiedy faktycznie wzrost cen żywności 2022 może...
Zmiany w Kodeksie pracy. Jak będzie wyglądać praca zdalna? Rząd przyjął projekt
Rada Ministrów przyjęła 24 maja 2022 r. projekt ustawy o zmianie ustawy – Kodeks pracy. Praca zdalna w prawnych regulacjach znajdzie się już na stałe i będzie...
Czym zastąpić drogi gaz i węgiel? Są inne źródła ciepła. Można je mieć z dopłatą
Szalenie drożejący węgiel i gaz w najbliższym sezonie grzewczym mogą nadwyrężyć domowe budżety. To główne sposoby ogrzewania naszych domów, jednak wciąż jest...
Czy opłaca się inwestować w ziemię rolną? Analitycy uważają, że ceny będą rosły
Ziemia jest uważana za jedną z lepszych inwestycji. Dane GUS pokazują, że niemal nieustannie od zakończenia II wojny światowej grunty drożeją. Dostępna...
Biała kiełbasa, jajka, chrzan. Tyle kosztują zakupy na Wielkanoc prosto od rolnika
Co za zapach, co za smak! Lubimy tzw. swojskie wyroby zwłaszcza na specjalne okazje, a taką z pewnością będzie zbliżająca się Wielkanoc 2022. Coraz łatwiej...
Ogromnie drożeje masło - prawie o 60 procent w ciągu roku. Ceny mleka biją rekordy
Więcej kosztuje nie tylko butelka mleka, ale też masło i serwatka. Eksperci uważają, że popyt nadal będzie rósł i oddziaływał w kierunku dalszego wzrostu cen...