Świeże jajka, wędzona szynka, parzona biała kiełbasa czy wyrazisty chrzan może pochodzić prosto od producenta i przypomnieć smak dzieciństwa, kiedy swojskie wyroby pojawiały się w dziadków. Można je kupić na święta i bez okazji z pobliskiego gospodarstwa.
Jedzenie na święta prosto od rolnika. Ile kosztuje żywność na Wielkanoc?
Stałe punkty menu wielkanocnego stołu w Polsce to m.in.:
- jajka w różnej postaci,
- ciasta, w tym mazurki i babki,
- wędliny na czele z białą kiełbasą.
Do tego oczywiście sałatki, pieczenie i szereg słodkich przekąsek. A gdyby tak przygotować Wielkanoc na bazie produktów prosto z gospodarstwa? Sprawdzamy, w jakich cenach żywność oferują rolnicy:
Swojskie wyroby na Wielkanoc. Gdzie kupić od rolnika?
Zaledwie 2 tygodnie dzielą nas od Wielkanocy. Lokalni producenci żywności przyjmują jeszcze zamówienia na swoje produkty, ale nie warto czekać do ostatniej chwili, ponieważ dostawy odbywają się niekiedy raz w tygodniu.
Tak na przykład działa Wiejska e-skrzynka w województwie kujawsko-pomorskim. Produkty zebrane od rolników i małych przetwórców z całego województwa są zbierane i dostarczane w 4 punkty tego samego dnia.
Nieco inaczej jest w przypadku Polskiego e-bazarku, który funkcjonuje we wszystkich województwach pod kierunkiem regionalnych ośrodków doradztwa rolniczego: polskiebazarek.pl. I tak na przykład znajdziemy tu
- dolnośląskiebazarek,
- kujawsko-pomorskiebazarek,
- mazowieckiebazarek,
- wielkopolskiebazarek,
- podkarpackiebazarek.
Indywidualnie z wybranym rolnikiem umawiamy się na odbiór zamówionych produktów, a te są tu podzielone na kategorie takie jak np. wędliny, nabiał, warzywa, przetwory, pieczywo. Kolejne przykłady to sklepy internetowe poszczególnych producentów czy te inicjowane przez urzędy marszałkowskie.
