Spis treści
Wielkanocne zakupy: co trafia do koszyka najczęściej
Wielkanoc to czas, kiedy nasze koszyki zakupowe wyglądają inaczej niż zwykle. Na liście nie może zabraknąć produktów potrzebnych do tradycyjnych potraw i wypieków. Kupujemy więcej niż zazwyczaj, bo świąteczne śniadanie czy obiad organizujemy często dla więcej niż 2 czy 4 osób. Rodziny spotykają się w gronie, 6, a nawet 10 osób i więcej.
Najwięcej miejsca w koszyku zakupowym zajmują wtedy jajka, masło, majonez, mąka i wędliny. Na stołach pojawiają się klasyki: biała kiełbasa, śledzie, jajka nadziewane, sałatka jarzynowa, jajka w majonezie, a z wypieków nie może zabraknąć mazurka, babki czy sernika. To właśnie pod takie potrzeby powstał nasz przykładowy koszyk – zestaw podstawowych produktów, które kupują Polacy przed Wielkanocą.
Koszyk wielkanocny 2025: co ile kosztuje?
Na potrzeby tego materiału przygotowaliśmy przykładowy zestaw zakupowy – koszyk najczęściej kupowanych przed Wielkanocą produktów spożywczych, w przeliczeniu na standardowe ilości (np. 1 kg warzyw, 1 l mleka). W galerii poniżej zestawiamy produkty w grupach tematycznych i pokazujemy, ile trzeba za nie zapłacić w różnych sklepach.
Sprawdziliśmy ceny m.in. za:
pieczywo i mąkę,
mięso i wędliny,
nabiał, w tym ceny masła,
warzywa,
soki,
produkty suche i tłuszcze.
Największe różnice dotyczą cen mięsa na Wielkanoc – zwłaszcza białej kiełbasy, która w zależności od sklepu kosztuje od 25 do nawet 45 zł za kilogram.
Wielkanocne wydatki 2025: od 200 do nawet 1200 zł
Z badania UCE RESEARCH i Shopfully wynika, że 15,6% Polaków planuje wydać na żywność i napoje bezalkoholowe od 200 do 300 zł na osobę przed świętami. W przeliczeniu na rodzinę czteroosobową to nawet 1200 zł. Nieco mniej, bo 150–200 zł, chce wydać 14,4% badanych, a aż 13,1% planuje bardzo wysokie kwoty – powyżej 500 zł na osobę.

Biznes
Eksperci podkreślają, że choć w 2025 roku nie widać już tak dużej presji inflacyjnej jak rok czy dwa lata temu, to ceny żywności wciąż rosną. Według wstępnych danych GUS, w marcu produkty spożywcze i napoje bezalkoholowe podrożały średnio o 6,7% rok do roku. Tuż przed świętami możliwe są kolejne wzrosty – nawet dwucyfrowe – co oznacza, że planując zakupy, warto trzymać rękę na pulsie.
Co się bardziej opłaca: upiec babkę czy kupić gotową?
Przed Wielkanocą wiele osób zadaje sobie pytanie: czy przygotowywać potrawy samodzielnie, czy może lepiej kupić gotowe dania? W przypadku popularnych klasyków, takich jak jak babka drożdżowa czy tradycyjny żurek, wszystko zależy od ceny składników, dostępności promocji i ilości wolnego czasu.
Koszt przygotowania domowej babki wielkanocnej (drożdżowej) może wynieść od 15 do 30 zł, a jeśli dodamy bakalie, nawet do 50 zł. Najwięcej zapłacimy za orzechy, rodzynki i dobre masło. Dla porównania gotowa babka w cukierni kosztuje średnio 26–40 zł, w zależności od wielkości i regionu.
Jeśli chodzi o tradycyjny żurek z białą kiełbasą i boczkiem, koszt przygotowania dla 4 osób to około 30–60 zł. W sklepach i cateringach gotowy żurek kosztuje nawet 35 zł za 500–900 ml, co przy większej rodzinie daje spory wydatek.