Z jednej strony obserwujemy spadek produkcji mleka wśród kluczowych światowych eksporterów produktów mlecznych, czyli UE,
Nowa Zelandia, USA, Australia i Argentyna, a z drugiej utrzymuje się silny popyt na produkty mleczne. Ceny już teraz są wysokie, a ekonomiści prognozują dalsze wzrosty.
W ciągu roku cena mleka urosła o 23 procent
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w lutym 2022 r. do podmiotów skupujących krajowi producenci dostarczyli 971 mln litrów surowca, o 7,7 proc. mniej niż w styczniu 2022 r., ale o 3,8 proc. więcej niż przed rokiem.
Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Zw.R. na podstawie danych GUS z lutego 2022 podaje, że cena skupu mleka wyniosła 184,21 zł /1 hl i była wyższa o 23,5 proc. niż w lutym 2021 r. Cena skupu mleka w odniesieniu do stycznia 2022 r. była o 0,7 proc. niższa.
Drożeje masło i mleko. Ekonomiści: Produkcja mleka nie nadąża za popytem
Komentarz rynkowy specjalistów z Credit Agricole wyraźnie mówi o wyraźnym silnym wzroście cen produktów mlecznych, który przyniosły ostatnie miesiące. Podwyżki dotyczą szerokiego przekroju produktów. Najwyższa dynamika cen obserwowana jest w przypadku:
- masła (+58,4% r/r),
- odtłuszczonego mleka w proszku (+56,0% r/r),
- pełnego mleka w proszku (+52,9% r/r),
- serwatki (+45,6% r/r).
W mniejszym stopniu, ale także wzrosły ceny serów (średnio o ok. 24% r/r).
- W ostatnich miesiącach doszło również do zwiększenia różnicy pomiędzy cenami tłuszczu mlecznego i białka, choć nadal pozostaje ona wyraźnie poniżej poziomów obserwowanych w latach 2017/2018. Jednocześnie indeks cen GDT osiągnął w marcu historyczne maksimum - podają eksperci z Credit Agricole.
Produkcja mleka zmniejsza się z kilku powodów, a klienci chcą kupować więcej
Eksperci podkreślają, że obserwowany obecnie spadek produkcji mleka ma szeroki zakres geograficzny i jest obserwowany m.in. w Nowej Zelandii i Australii, które znajdują się obecnie w sezonowym szczycie produkcji mleka, jak również w UE i USA. Jedynie w Argentynie utrzymuje się silny wzrost produkcji mleka w ujęciu rocznym.
Co powoduje, że ograniczanie produkcji mleka? Wśród czynników są niesprzyjające warunki agrometeorologiczne, a także narastająca presja kosztowa, która jest negatywna dla opłacalności produkcji mleka.
Jednocześnie utrzymuje się silny światowy popyt na produkty mleczne, w szczególności ze strony Azji południowowschodniej. - Warto jednak zwrócić uwagę, że podczas gdy w poprzednich kwartałach głównym źródłem wzrostu popytu były Chiny, obecnie ma on o wiele szerszy zakres geograficzny. Co więcej, uwzględniając poprawiającą się sytuację epidemiczną na świecie (por. COVID Dashboard) oczekujemy, że kolejne miesiące przyniosą dalsze ożywienie popytu ze strony kanału HoReCa - piszą w komentarzu specjaliści z Credit Agricole.
Uważają także, że rosnące ceny produktów mlecznych będą miały ograniczony negatywny wpływ na popyt. - Wynika to z tego, że w warunkach obserwowanego obecnie silnego wzrostu cen żywności we wszystkich głównych kategoriach produktowych, konsumenci mają ograniczone możliwości zastąpienia produktów mlecznych tańszymi substytutami.
Prognozy cen mleka i produktów mlecznych wskazują na kolejne podwyżki
- Oczekujemy, że kolejne kwartały przyniosą dalsze zwiększenie światowego popytu na produkty mleczne, co w warunkach spadku podaży mleka będzie oddziaływało w kierunku kontynuacji wzrostu cen produktów mlecznych i cen skupu mleka. Uważamy, że punkt zwrotny w cyklu nastąpi dopiero w I kw. 2023 r. - czytamy w komentarzu.
- Głównym czynnikiem ryzyka dla naszego scenariusza jest kształtowanie się warunków agrometeorologicznych wśród kluczowych eksporterów produktów mlecznych. Uwzględniając sytuację popytowo-podażową na światowym rynku mleka, prognozujemy, że na koniec 2022 r. cena skupu mleka w Polsce wyniesie ok. 200 zł/hl, a na koniec 2023 r. ok. 180 zł/hl. Lokalnie czynnikiem sprzyjającym wzrostowi cen skupu będzie również obserwowana w ostatnim czasie zaostrzająca się rywalizacja o surowiec pomiędzy mleczarniami.
Najwyższe ceny skupu mleka w lutym 2022 r. wg województw (dane GUS):
- lubuskie 191,30 zł/1 hl
- opolskie 189,36
- śląskie 188,71
Najniższe ceny w lutym 2022 r. wg województw:
- małopolskie 171,69 zł/1 hl
- łódzkie 177,18 zł/1 hl
- podkarpackie 181,62 zł/1 hl
KOWR: Masło w kostkach droższe o blisko 60 procent
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w cotygodniowym raporcie z rynku produktów mlecznych wskazuje, jakie odnotowano różnice w cenach w Polsce między 21 a 27 marca 2022 (najnowsze dostępne dane). Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW masło w blokach zbywały przeciętnie po 28,29 zł/kg, o 3% drożej niż tydzień wcześniej i o 11% drożej niż miesiąc wcześniej.
Masło konfekcjonowane sprzedawano po 28,90 zł/kg (5,78 zł za 200 gramową kostkę), o 6% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 10% drożej niż przed miesiącem. Cena masła w blokach była wyższa niż przed rokiem o 63%, a masła konfekcjonowanego –o 58,5%.
COMPONENT {"component":"gallery","params":{"prev_id":"16240281","show_thumbnails":true,"source":"pt"}}
Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 16,80 zł/kg, o 3% więcej niż tydzień wcześniej i o 9% więcej niż przed miesiącem. Cena zbytu pełnego mleka w proszku wyniosła 20,35 zł/kg i była o 4% wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 3% wyższa niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było droższe o 62%, a PMP – o 57%.
Średnia krajowa cena zbytu sera Edamskiego utrzymała się na poziomie z trzeciego tygodnia marca br. i wyniosła 20,05 zł/kg. Była ona nieznacznie (o 0,5%) wyższa niż przed miesiącem.
Równocześnie cena sera Gouda osiągnęła 20,55zł/kg i była o 2% wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 1% wyższa niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był droższy niż przed rokiem o 39%, a ser Gouda – o 41%.
Źródła: Raport Credit Agricole, KOWR, Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Zw.R.
