Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
585 materiałów
Od ponad 10 lat zajmuję się zawodowo tematyką rolnictwa, żywności, ogrodnictwa i społeczności wiejskiej.
Za cel w swojej pracy w serwisie Strefa Agro stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Przed Wielkanocą mocno drożeją jajka. Eksperci prognozują granicę wzrostów cen
Cena jaj z tygodnia na tydzień urosła nawet o blisko 19 proc. To nie koniec tendencji. Również filet z kurczaka już nawet w promocji nie będzie tak tani, jak...
O tyle podrożała ostatnio żywność. Eksperci mówią, co może zahamować wzrost cen
Codzienne zakupy w minionym miesiącu były droższe o ponad 15 proc. niż te sprzed roku, a to tylko średnia, bo poszczególne produkty podrożały nawet o blisko 70...
Jak rozpoznać na zakupach polską żywność? Jest specjalne oznaczenie żywności
Jajek na święta nie zabraknie — to jedno z zapewnień polskich producentów. Rolnicze instytucje zachęcają do okazywania na zakupach — zwłaszcza przed...
Wasze zdrowie! Toasty coraz częściej wznosimy polskim winem, przybywa winnic
Rynek produkcji wina w Polsce rośnie, co pokazują najnowsze dane Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Poszerza się grono rolników, którzy decydują się na...
Taką żywność Polska sprzedaje za granicę. Najwięcej eksportujemy do Niemiec
W ciągu roku wartość polskiego eksportu urosła o 9 procent. W 2021 r. sprzedaż towarów rolno-spożywczych za granicę osiągnęła rekordowy poziom 37,4 mld EUR....
Rusza sezon na grillowanie, a karkówka i kiełbasa będą droższe
Sezon na grilla część z nas rozpoczęła już w marcu, pogoda sprzyja plenerowym spotkaniom. Zakłady mięsne przygotowują się z jednej strony na grillowanie, a z...
Tych produktów może zabraknąć, bo kupujemy z Ukrainy i Rosji. Na liście m.in. dorsz
Produkty pochodzące z Ukrainy lub Rosji mogą stać się trudniej dostępne na sklepowych półkach. Inwazja Rosji na Ukrainę ma konsekwencje dla rynku żywności,...
Czym handlujemy z Ukrainą i Rosją? To m.in. maszyny i urządzenia, produkty spożywcze
Działania militarne, które Rosja rozpoczęła 24 lutego na terenie Ukrainy, przełożą się na kolejne sankcje gospodarcze ze strony Unii Europejskiej czy Stanów...
Z zawodu to ja jestem dyrektorem! Takie zarobki oferują kierownikom, managerom
Drabina kariery zawodowej bywa trudna do przebycia. Gdy już nabędziemy doświadczenia w branży, na koncie sukcesy, czas starać się o awans! A może zmiana pracy i...
Ile najniższych i średnich krajowych trzeba wydać, by kupić mieszkanie? Przeliczamy!
Realizacja marzenia o nowym mieszkaniu kosztuje. Ile dokładnie? Ceny mieszkań wystawionych na sprzedaż w lutym 2022 roku w Krakowie, Warszawie, Lublinie,...