
Ile podrożał mąka, cukier czy makaron? Co z nabiałem?
Na piątej pozycji znalazły się produkty sypkie. Zdrożały o 24,4% rdr. W kwietniu na tym miejscu były warzywa, a art. sypkie w tym samym czasie były na dziewiątej pozycji. Ostatnio najbardziej w górę poszła mąka, bo o 47,7%.
Cukier podrożał o 41,5%, a makaron – o 30,7%. Natomiast sól znalazła się na minusie, tj. potaniała o 9,8%.
Na szóstym miejscu znalazł się nabiał ze wzrostem o 24,1% rdr. Dalej są dodatki spożywcze – 11,8%, a także używki – 13,4 rdr.
Wzrost cen produktów sypkich, podobnie jak w przypadku pieczywa, jest spowodowany niestabilną sytuacją na rynku zbóż na świecie.

Podwyżki cen oleju i masła
Analitycy z UCE RESEARCH informują, że w maju br. po raz kolejny najbardziej podrożały w skali roku produkty tłuszczowe – o 54,8% (w kwietniu – 51,4%, a w marcu – 53,8% rdr.).
Znowu szczególnie widoczne było to w przypadku oleju – tutaj skok był o 57,9% (w kwietniu o 54,9%, a w marcu – aż o 68,6%).
Na drugim miejscu w tej kategorii znalazło się masło ze wzrostem o 52,7% (w kwietniu – 51,2%, w marcu – było to 29,2%). Rosnące ceny produktów tłuszczowych spowodowane są nieznanym poziomem produkcji zbóż w br. na Ukrainie.