Coraz więcej papryk z polskich upraw, ale tanieją te z importu. Cena uderza w krajowych producentów. Nie opłaca się produkować?

Katarzyna Zawada
Najlepiej kupować polską paprykę w sierpniu i we wrześniu, jest smaczna i dojrzała.
Najlepiej kupować polską paprykę w sierpniu i we wrześniu, jest smaczna i dojrzała. Dariusz Gdesz/archiwum Polska Press
Rozpoczął się sezon na polską paprykę. Na straganach i w marketach nie brakuje kolorowych warzyw. Na ten produkt wielu czekało, w sprzedaży wciąż jednak można spotkać zagraniczne okazy. Obecnie producenci wskazują na załamanie rynku. - Musimy podjąć działania mające na celu obronę produkcji papryki – alarmują.

Spis treści

Apel producentów papryki

Paprykę można kupić przez cały rok, w większości jest ona importowana. Dopiero wakacje przynoszą smak polskiego lata i chrupiącego warzywa prosto z lokalnego pola. Jak wskazują jednak producenci, sytuacja na rynku wymyka się spod kontroli. Jeszcze kilka miesięcy temu za paprykę z Holandii płaciło się sporo, obecnie, gdy trwa wysyp krajowej, ceny w przeciągu dni spadły o 50 proc.

Wielu producentów papryki zastanawia się, dlaczego ceny zawsze są wysokie do momentu, w którym zaczyna się pojawiać się na rynku papryka z Polski, informuje Zrzeszenie Producentów Papryki RP w mediach społecznościowych.

W sytuacji, gdy zagraniczne warzywa tanieją, traci na tym polski producent. Nie tylko trudniej sprzedać mu jakościowy produkt, ale także utrzymać produkcję przy zaniżonych stawkach. Organizacje podjęły działania w celu ochrony rynku, ich zdaniem – turbulencje cenowe nie są raczej chwilowe. O problemie chcą poinformować rząd. Rozwiązanie? Wprowadzenie minimalnych cen w skupie.

Ile kosztuje papryka?

Na początku sierpnia za polską paprykę w hurcie trzeba zapłacić od 4 do 6 zł/kg, nieco mniej kosztuje zielona. W markecie kilogram wycenia się średnio na 12-13 zł, w promocji można kupić poniżej 10 zł. Na bazarku w Lublinie widać paprykę czerwoną za 6 zł/kg, w Kielcach za 8 zł/kg, w Łomży 9 zł/kg. Sierpniowe warzywo oferują lokalni sprzedawcy.

Oto kilka ofert bezpośrednich z gospodarstw:

  • Mazowieckie. Papryka w trzech kolorach, jędrna i swoja, 5 zł/kg.
  • Mazowieckie. Papryka z przydomowej uprawy, nie ma ich zbyt wiele, zrywam na zamówienie, 12 zł/kg.
  • Lubelskie. Ekologiczna papryka, bez oprysków, w detalu, 12 zł za kilogram.
  • Łódzkie. Zapraszam po paprykę z rodzinnego pola, 6 zł/kg.
  • Podkarpackie. W sprzedaży mam swoje pomidory, cebulę i paprykę – czerwoną i pomidorową. 7 zł/kg.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefabiznesu.pl Strefa Biznesu