W sobotę rozpoczął się Podlasie SlowFest - unikalny festiwal, celebrujący różne dziedziny życia. Ten festiwal to mnóstwo atrakcji teatralnych, filmowych, muzycznych oraz kulinarnych, jakie do 17 września zaplanowane są w Supraślu. A wszystko zgodnie z zasadą ruchu slow: powoli, świadomie, ze smakiem.
Slow w Białymstoku
Jedna z kulinarnych odsłon festiwalu będzie miała miejsce w Białymstoku, podczas kolacji degustacyjnej w restauracji Best Western Hotel Cristal.
Restauracja ta została zaproszona do udziału w festiwalu jako jedyna z Białegostoku i jedna z dwóch w regionie (drugą jest supraska Prowincja). Nic dziwnego: Cristal, jako jedyne miejsce w województwie podlaskim, może się poszczycić rekomendacją międzynarodowej organizacji Slow Food (ruch promuje tradycyjne podejście do jedzenia).
Podczas kolacji 21 lipca będzie można przekonać się, jak w celebrowaniu i doświadczaniu życiowych przyjemności sprawdza się podlaska kuchnia. Mówimy jednak o podlaskich smakach w nowoczesnym wydaniu. Szef kuchni restauracji, Łukasz Rakowski, jest bowiem wielkim miłośnikiem regionalnej kuchni, z pasją odkrywa jej inne oblicze, pokazuje ją w nowoczesnej odsłonie, ale z zachowaniem tego, co w niej najlepsze: tradycyjnych, sezonowych składników oraz bogactwa smaków.
A może po meksykańsku?
Kolacja będzie kolejną odsłoną projektu „Podlaska kuchnia: tradycja w nowej odsłonie” wymyślonego przez Łukasza Rakowskiego. Pierwsza odbyła się pod koniec kwietnia.
Miłośnicy dobrego jedzenia powinni również zapisać w kalendarzu datę 29 lipca. Wówczas w Supraślu, w Prowincji, również w ramach festiwalu, odbędzie się kolejna kolacja degustacyjna. „Kolacja meksykańska”, bo o niej mowa, przygotowana zostanie przez szefową kuchni ambasadora Meksyku razem z Łukaszem Rakowskim.
Festiwal Podlasie SlowFest firmuje człowiek instytucja - Roman Gutek, twórca prestiżowych polskich festiwali filmowych.