Spis treści
Rekordy na giełdzie w Nowym Jorku
Kakao to jeden z cennych składników w kuchni - potrzebny nie tylko do produkcji czekolady, ale także ciast i innych wyrobów cukierniczych. Choć problemów z jego dostępnością nie ma, pogoda pokrzyżowała plany plantatorów i nie pozwoliła na obfite zbiory ziaren.
Jak podaje Business Insider, ceny kakao osiągnęły ostatnio rekordowy poziom. Wszystko przez suszę w rejonie Afryki Zachodniej, skąd sprowadzane są ziarna kakaowca. Przed weekendem na nowojorskiej giełdzie za tonę surowca osiągnięto niemal sześć tysięcy dolarów. Kurs ten przebił dotychczasowy rekord, ustanowiony jeszcze w latach 70.
Rekordy cenowe odczują nie tylko producenci słodyczy, ale także ich nabywcy. Choć i tak płaci się więcej niż kilka lat temu za czekoladowe towary, z czasem może to być towar ekskluzywny. Zwraca się uwagę na inny scenariusz – spadek sprzedaży. Dla tej branży zawrotne stawki za kakao też nie napawają optymizmem – jak piec ciastka i ciasta z dodatkiem składnika, aby ktoś je potem kupił?
Wszystkiemu winne El Niño?
Za ¾ światowych dostaw kakao odpowiada Afryka Zachodnia. W tym roku rejon dotknęło zjawisko El Niño, powodując powodzie, a potem suszę i gwałtowne wzrosty temperatur. Dotyczy to zwłaszcza Ghany i Wybrzeża Kości Słoniowej. W efekcie zbiory były słabe i surowca było mniej. Dodatkowo wszelkie spekulacje tylko napędzają ceny.
Źródło: Business Insider
