Czekolada nie dla każdego? Czołowy producent kakao podnosi jego cenę. Rekordowe stawki odczujemy w sektorze słodyczy

Katarzyna Zawada
Opracowanie:
O taniej czekoladzie możemy zapomnieć?
O taniej czekoladzie możemy zapomnieć? pixabay.com/5671698
Wybrzeże Kości Słoniowej, czołowy producent ziarna kakaowego na świecie, podniesie jego cenę o 50 proc., z 1000 do 1500 franków CFA za kilogram, podał na początku tygodnia portal Abidjan, powołując się na źródła w firmach eksportowych. Co to oznacza dla smakoszy m.in. ciast i czekolad? Niestety droższe słodycze.

Spis treści

O pierwszych wzrostach cen surowca pisaliśmy już w lutym. W połowie miesiąca osiągnęły rekordowy poziom, a wszystko przez suszę w rejonie Afryki Zachodniej. Na nowojorskiej giełdzie za tonę surowca osiągnięto niemal sześć tysięcy dolarów. Kurs ten przebił dotychczasowy rekord, ustanowiony jeszcze w latach 70.

Kakao będzie synonimem luksusu?

Według źródeł eksportowych podwyżka ma zostać zatwierdzona przez prezydenta Wybrzeża Kości Słoniowej Alassane Ouattarę, który wcześniej zaakceptował propozycję ceny w przedziale 1100-1200 franków CFA za kilogram. Potem zmienił zdanie i poprosił o wyższą stawkę, oczekiwaną przez producentów, doszła ona do 1500 franków CFA za kilogram (z 1,65 do 2,47 USD).

Na wzrost cen ma wpływ... pogoda

Wzrost ceny spowodowany jest suszą i niskimi plonami, szczególnie w Afryce Zachodniej, gdzie znajduje się ok. 70 proc. światowych upraw kakao. Młode strąki potrzebują dużo wody do wzrostu, jednak wszystkie kraje leżące wzdłuż Zatoki Gwinejskiej mierzą się z wysokimi temperaturami powyżej 30 stopni Celsjusza. Dalej jest sucho i gorąco, mimo że powinna rozpocząć się pora deszczowa.

Kakao jest jednym z cennych składników w kuchni, zwłaszcza w sektorze cukierniczym. Produkuje się z niego czekoladę i ciasta. Choć problemu z dostępnością nie ma, mniejsze plony przekładają się na ceny, co finalnie odczuje konsument, płacąc więcej za słodkie wyroby. Zwraca się uwagę także na inny scenariusz – spadek sprzedaży. Dla tej branży zawrotne stawki za kakao też nie napawają optymizmem – jak piec ciastka i ciasta z dodatkiem składnika, aby ktoś je potem kupił?

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj StrefaAgro.pl!

Źródło:

Polska Agencja Prasowa
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rolnictwo

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na strefabiznesu.pl Strefa Biznesu