Dzień dobry, będzie kontrola. Kto czuwa nad tym, czy jemy bezpieczne warzywa i owoce?

Agata Wodzień-Nowak
Fot. Malgorzata Genca / Polska Press
O bezpieczeństwie żywności słyszeliśmy najwięcej, gdy najpierw wybuchła pandemia, a potem wojna na Ukrainie. Wtedy mówiliśmy głównie o samowystarczalności. Liczy się jednak nie tylko ilość, ale i jakość, tu rozumiana jako bezpieczeństwo dla naszego zdrowia. Nad tym, czy owoce i warzywa nie zawierają niedopuszczalnych resztek substancji, czuwają dwie instytucje: Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Główny Inspektorat Sanitarny.

Spis treści

Czy warzywa i owoce są bezpieczne?

Latem i wczesną jesienią jesteśmy w najlepszym okresie, jeśli chodzi o dostępność świeżych, krajowych owoców i warzyw prosto z pola, ogródka i sadu.

Jedzenie warzyw i owoców ma nam dostarczać mnóstwa korzystnych składników i zapewniać zdrowie. Aby tak było i do naszego brzucha razem z witaminami nie trafiły np. resztki środków ochrony roślin, 2 instytucje prowadzą kontrole.

  • Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa m.in. u producentów na zawartość pestycydów,
  • Główny Inspektorat Sanitarny, Państwowa Inspekcja Sanitarna m.in. w sklepach pod kątem sanitarnym.

Urzędową kontrolą żywności zajmują się również:

  • Inspekcja Weterynaryjna (bezpieczeństwo żywności dla zdrowia),
  • Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (jakość handlowa).

Pracownicy PIORiN podczas kontroli u producentów mają przede wszystkim sprawdzać, czy płody rolne oferowane do sprzedaży, nie posiadają pozostałości pestycydów na poziomie stanowiącym zagrożenia dla zdrowia.

- Jest to szczególnie ważne, gdy w sezonie letnim powinniśmy stosować dietę wyjątkowo bogatą w świeże warzywa i owoce, doskonałe źródło wody i wartości odżywczych - zaznacza PIORIN.

Jak bada się pozostałości pestycydów?

Inspektorzy mogą pojawić się w gospodarstwie. Podczas kontroli przeprowadzanych u rolników, ogrodników i sadowników pobierane są próbki, które następnie badają akredytowane laboratoria.

- Jeśli w owocach lub warzywach zostaną wykryte pozostałości środków ochrony roślin lub pestycydy niedopuszczone do stosowania, wówczas PIORiN podejmuje działania, których celem jest wyjaśnienie stwierdzonych nieprawidłowości oraz zablokowanie sprzedaży takich produktów - wyjaśnia inspekcja.

Drugą wspomnianą instytucją, która prowadzi kontrole żywności w Polsce, jest Główny Inspektorat Sanitarny, który pracuje, opierając się o przepisy sanitarne. Bada np.: zawartości metali ciężkich oraz kontrolę w sklepach produktów roślinnych, pochodzących od polskich producentów, jak również z innych państw. Do kompetencji GIS należy także kontrola graniczna produktów importowanych do Polski.

Wspólne oraz uzupełniające się kontrole PIORiN i GIS dążą do tego, aby na talerze konsumentów trafiała żywność bezpieczna dla zdrowia. Dlatego wspólnie działamy w ramach RASFF - Rapid Alert System for Food and Feed, czyli Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach.

Pozostałości środków ochrony roślin w warzywach i owocach

PIORiN podsumował niedawno badania kontrolne w 2023 roku w laboratoriach. Objęły łącznie 14 upraw, przebadano 600 próbek. Wyniki badań pozostałości ŚOR w płodach rolnych w sezonie 2023 w ujęciu procentowym prezentują się następująco:

  • 60,3 proc. bez pozostałości (362 próbki)
  • 37,7 proc. z pozostałościami, ale poniżej najwyższego dopuszczalnego poziomu (226 próbek)
  • 2 proc. próbki z przekroczeniami najwyższego dopuszczalnego poziomu (12 próbek

Jak widać, pozostałości środków ochrony roślin stwierdzono w 238 próbkach (39,7%), z czego 226 próbek (37,7%) zawierało pozostałości mniejsze lub równe najwyższym dopuszczalnym poziomom (NDP) oraz pozostałości powyżej NDP, ale nie zakwalifikowane jako przekroczenia NDP po uwzględnieniu 50% niepewności, natomiast 12 próbek (2,0%) zawierało pozostałości przekraczające NDP.

W 76 próbkach wykryto substancje czynne środków ochrony roślin niedopuszczonych do stosowania w danej uprawie. W 7 próbkach stwierdzono jednocześnie zastosowanie związków niedopuszczonych do stosowania w ilościach przekraczających NDP.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rolnictwo

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na strefabiznesu.pl Strefa Biznesu