Spis treści
Czy warzywa i owoce są bezpieczne?
Latem i wczesną jesienią jesteśmy w najlepszym okresie, jeśli chodzi o dostępność świeżych, krajowych owoców i warzyw prosto z pola, ogródka i sadu.
Jedzenie warzyw i owoców ma nam dostarczać mnóstwa korzystnych składników i zapewniać zdrowie. Aby tak było i do naszego brzucha razem z witaminami nie trafiły np. resztki środków ochrony roślin, 2 instytucje prowadzą kontrole.
- Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa m.in. u producentów na zawartość pestycydów,
- Główny Inspektorat Sanitarny, Państwowa Inspekcja Sanitarna m.in. w sklepach pod kątem sanitarnym.
Urzędową kontrolą żywności zajmują się również:
- Inspekcja Weterynaryjna (bezpieczeństwo żywności dla zdrowia),
- Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (jakość handlowa).
Pracownicy PIORiN podczas kontroli u producentów mają przede wszystkim sprawdzać, czy płody rolne oferowane do sprzedaży, nie posiadają pozostałości pestycydów na poziomie stanowiącym zagrożenia dla zdrowia.
- Jest to szczególnie ważne, gdy w sezonie letnim powinniśmy stosować dietę wyjątkowo bogatą w świeże warzywa i owoce, doskonałe źródło wody i wartości odżywczych - zaznacza PIORIN.
Jak bada się pozostałości pestycydów?
Inspektorzy mogą pojawić się w gospodarstwie. Podczas kontroli przeprowadzanych u rolników, ogrodników i sadowników pobierane są próbki, które następnie badają akredytowane laboratoria.
- Jeśli w owocach lub warzywach zostaną wykryte pozostałości środków ochrony roślin lub pestycydy niedopuszczone do stosowania, wówczas PIORiN podejmuje działania, których celem jest wyjaśnienie stwierdzonych nieprawidłowości oraz zablokowanie sprzedaży takich produktów - wyjaśnia inspekcja.
Drugą wspomnianą instytucją, która prowadzi kontrole żywności w Polsce, jest Główny Inspektorat Sanitarny, który pracuje, opierając się o przepisy sanitarne. Bada np.: zawartości metali ciężkich oraz kontrolę w sklepach produktów roślinnych, pochodzących od polskich producentów, jak również z innych państw. Do kompetencji GIS należy także kontrola graniczna produktów importowanych do Polski.
Wspólne oraz uzupełniające się kontrole PIORiN i GIS dążą do tego, aby na talerze konsumentów trafiała żywność bezpieczna dla zdrowia. Dlatego wspólnie działamy w ramach RASFF - Rapid Alert System for Food and Feed, czyli Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach.
Pozostałości środków ochrony roślin w warzywach i owocach
PIORiN podsumował niedawno badania kontrolne w 2023 roku w laboratoriach. Objęły łącznie 14 upraw, przebadano 600 próbek. Wyniki badań pozostałości ŚOR w płodach rolnych w sezonie 2023 w ujęciu procentowym prezentują się następująco:
- 60,3 proc. bez pozostałości (362 próbki)
- 37,7 proc. z pozostałościami, ale poniżej najwyższego dopuszczalnego poziomu (226 próbek)
- 2 proc. próbki z przekroczeniami najwyższego dopuszczalnego poziomu (12 próbek
Jak widać, pozostałości środków ochrony roślin stwierdzono w 238 próbkach (39,7%), z czego 226 próbek (37,7%) zawierało pozostałości mniejsze lub równe najwyższym dopuszczalnym poziomom (NDP) oraz pozostałości powyżej NDP, ale nie zakwalifikowane jako przekroczenia NDP po uwzględnieniu 50% niepewności, natomiast 12 próbek (2,0%) zawierało pozostałości przekraczające NDP.
W 76 próbkach wykryto substancje czynne środków ochrony roślin niedopuszczonych do stosowania w danej uprawie. W 7 próbkach stwierdzono jednocześnie zastosowanie związków niedopuszczonych do stosowania w ilościach przekraczających NDP.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!
