Jedni barszcz podają w talerzu z uszkami, inni w filiżance do pasztecików. Znajdą się i tacy, którzy wigilijny barszczyk jedzą z makaronem albo pierogami. Jego piękny, intensywny kolor sprawia, że jeszcze przed pierwszym łykiem robi nam się ciepło. Czy podobne wrażenia będą nam towarzyszyć, kiedy ruszymy na zakupy po potrzebne składniki?
Tyle wydamy na składniki do wigilijnego barszczu
- Zakwas z buraków można zrobić dużo wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce w lodówce nawet przez 3 miesiące - podpowiada serwis kulinarny Strona Kuchni i podaje przepis na bazę do barszczu.
Potrzebne składniki do zrobienia barszczu wigilijnego to:
- kwas buraczany
- włoszczyzna
- pieprz, sól
- ziele angielskie
- listek laurowy
- 100 g suszonych grzybów
- 5-6 świeżych buraków
- kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżka soku z cytryny lub octu
Cena buraczków i innych warzyw do barszczu wigilijnego
Biorąc pod uwagę, że zapas przypraw najczęściej mamy w domu, dokupić trzeba będzie świeże warzywa. Poniżej ich ceny w grudniu 2023.
Rynek Hurtowy Bronisze 7 grudnia
- buraki ćwikłowe 0,85-1,30 zł/kg, rok temu 0,90-1,40 zł
- czosnek 1-2 zł/główka (rok temu 2-3 zł)
- włoszczyzna 5,50-6,50 zł/pęczek (rok temu 4-5 zł)
- seler 2-3 zł/kg (rok temu 1,50-2,20 zł)
- marchew 1,85-2,50 zł/kg (rok temu 1,10-1,30 zł)
- pietruszka 5,50-6 zł/kg (rok temu 2,50-4 zł)
- chrzan 12-15 zł/kg (rok temu 16-20 zł)
Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego na targowiskach notował na początku grudnia:
- buraki ćwikłowe 0,80-4 zł/kg
- czosnek 1-2,50 zł/główka
- seler 2-10 zł/kg
- marchew 0,80-6 zł/kg
- pietruszka 2-12 zł/kg
Tyle kosztują suszone grzyby
Suszone grzyby zawsze były w cenie i w przeliczeniu na kilogram w sklepach trzeba zapłacić 300-400 zł, jednak opakowania suszonych grzybów, które kupujemy, ma zazwyczaj 25 albo 40 gramów. Można zebrać jesienią w lesie i ususzyć, jednak tegoroczna jesień była pod tym względem kapryśna i grzybów we wrześniu i październiku w wielu rejonach kraju było jak na lekarstwo.
Tu poznasz tegoroczne ceny suszonych grzybów od zbieraczy albo za opakowanie w sklepie.
