Jakie są ceny świeżego karpia przed świętami Bożego Narodzenia? Producenci zapewniają, że ryby nie zabraknie

Bartłomiej Ciepielewski
Bartłomiej Ciepielewski
Za karpia zapłacimy w tym roku od 25 do nawet 65 złotych
Za karpia zapłacimy w tym roku od 25 do nawet 65 złotych Wojciech Matusik / Polska Press
Zbliżające się święta Bożego Narodzenia to czas zwiększonego zapotrzebowania na karpia. Ostatnio pojawiły się doniesienia, że ceny tej ryby drastycznie wzrosły, a jej dostępność jest coraz niższa. Stanowisko w tej sprawie zabrała Organizacja Producentów Polski Karp, zapewniając, że karpia nie zabraknie, a cena nie obciąży naszego portfela.

Wysoka inflacja dotknęła większość produktów żywnościowych, przez co tegoroczne święta będą najdroższe od wielu lat. Niestety, wzrost cen nie ominął też karpia, który podrożał nie tylko ze względu na rosnące koszty prowadzenia hodowli, ale też niesprzyjające warunki pogodowe. Zimna wiosna skutecznie ograniczyła wzrost ryb, przez co wyławiane karpie są mniejsze niż podczas cieplejszych lat.

Zarząd Organizacji Producentów Polski Karp uspokaja jednak, że rybę nadal można kupić w dobrej cenie, a jej dostępność nie maleje. Karpia pod marką „Zdrowy z natury” można kupić w następujących cenach:

  • Carrefour - 27,26 zł/kg świeży cały z aplikacją, - 31 zł/kg patroszony (wymagana aplikacja), -32 zł patroszony,
  • Lidl - 24,99 zł/kg świeży, nierozmrożony płat,
  • Kaufland - 30,30 zł/kg - patroszony, - 64,99 zł/kg nacinany filet,
  • Makro - 36,99 zł/kg patroszony, - 67,99 zł/kg nacinany filet,
  • Dino - 65,99 zł/kg filet mrożony.

W ubiegłym roku za kilogram tuszki płaciliśmy średnio około 35 zł, żywą rybę mogliśmy kupić za około 24 zł, a filet ok. 45 zł. Osoby, które chcą zaoszczędzić, mogą zdecydować się na zakup ryby bezpośrednio od producenta. Od niedawna niektóre przetwórnie prowadzą nawet sprzedaż wysyłkową.

Polska europejskim liderem w produkcji karpia

W Polsce funkcjonuje około 850 gospodarstw rybackich o łącznej powierzchni stawów wynoszącej 70 tys. ha. Rodzima produkcja karpia szacowana jest na 17-21 tys. ton rocznie. Jak mówił w rozmowie z PAP zastępca dyrektora KOWR Marcin Wroński, w 2021 roku produkcja i połów karpia stanowiły 30 proc. połowu wszystkich ryb słodkowodnych w kraju.

Średnie spożycie karpia w ub. roku wyniosło prawie 0,5 kg na mieszkańca, natomiast udział spożycia tej ryby w stosunku do wszystkich ryb oraz owoców morza spożywanych w Polsce stanowił 3 proc. Dane te potwierdzają, że spożycie karpia na przestrzeni lat utrzymuje się na tym samym poziomie. Największy wzrost można natomiast zaobserwować przed świętami Bożego Narodzenia.

Co ciekawe, większość produkcji karpia przeznaczana jest na rynek krajowy. W 2021 roku wielkość eksportu wyniosła 461 ton. Najczęściej rynkiem zbytu polskiego karpia była Szwecja (46 proc.) oraz Wielka Brytania (38 proc.).

W polskiej tradycji spożycie potraw z karpia nieodłącznie kojarzy się z okresem świąteczno-noworocznym. Szacuje się, że na dwa tygodnie przed świętami Bożego Narodzenia sprzedawane jest około 90 proc. rocznej krajowej produkcji karpia - dodał Marcin Wroński.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na strefabiznesu.pl Strefa Biznesu