Najlepsze słodkie pieczywo w Europie. Polska chałka na wysokim miejscu!

Damian Kelman
Damian Kelman
Wideo
od 16 lat
Wybrano najlepsze słodkie pieczywo w Europie. Na liście dziesięciu najlepszych potraw tego typu znalazło się miejsce dla polskiego przedstawiciela. Jak wypadliśmy w rankingu?

Najlepsze słodkie pieczywo w Europie

Portal "TasteAtlas" regularnie na swojej stronie publikuje zestawienia różnych produktów oraz dań z całego świata. Tym razem zamieścił zestawienie europejskiego słodkiego pieczywa.

W rankingu znalazło się dziesięć pozycji, które zostały uszeregowane na podstawie oceny prawdziwych użytkowników. Warto zaznaczyć, że system usuwa opinie dodawane przez tzw. boty, a nawet osoby sugerujące się lokalnym patriotyzmem dlatego ranking jest jak najbardziej obiektywny i przedstawia realne podejście konsumentów.

W zestawieniu pojawiły się potrawy doskonale znane polskim smakoszom.

Polskie przysmaki doceniane w Europie

Nim przedstawimy pierwszą dziesiątkę zestawienia, warto przyjrzeć się polskim słodkim pieczywom, które znalazły się na dalszych miejscach rankingu, a tych wcale nie brakuje.

Całościowe zestawienie najlepszego słodkiego pieczywa składa się ze stu pozycji. Polskie smakołyki plasują się natomiast bardzo wysoko.

Najniżej, bo na 21. pozycji, został sklasyfikowany makowiec - z oceną 4.0.

"Makowiec to polska nazwa bułki makowej, tradycyjnego ciasta, w którym pomiędzy warstwami ciasta umieszcza się pastę makową. Aby podkreślić jego smak, do ciasta można dodać rodzynki, migdały, miód i skórkę pomarańczową. Idealnie makowiec nie powinien być zbyt słodki. Charakteryzuje się niepowtarzalnym wyglądem po przekrojeniu, gdzie ciasto i nadzienie makowe owijają się spiralnie wokół siebie. Podawany makowiec zwykle posypuje się cukrem pudrem. Ciasto często spożywa się z herbatą lub kawą i zazwyczaj przygotowuje się je na uroczystości takie jak Boże Narodzenie" - opisano makowca.

Tuż przed makowcem sklasyfikowano z kolei babkę. Z tą samą oceną, wielkanocne danie umieszczono na 20. miejscu.

"Babka to słodki, treściwy chleb tradycyjnie podawany w Niedzielę Wielkanocną w Polsce i innych krajach Europy Środkowo-Wschodniej. Ciasto zazwyczaj zawiera rodzynki i rum dla aromatu i jest polewane lukrem na bazie owoców. Nazwa ciasta pochodzi od polskiego słowa oznaczającego babcię , nawiązującego do sposobu wypieku potrawy w formie Bundta, dzięki czemu po podaniu przypomina szeroką, karbowaną spódnicę babci. Niektórzy uważają, że okrągły kształt babki jest symbolem płodności i choć większość uważa, że ​​wywodzi się ona ze słowiańskich regionów w okolicach Wielkanocy, część historyków żywności twierdzi, że przybyła z Włoch do Polski, gdzie rozwinęła się w wersję klasycznego włoskiego panettone" - czytamy.

Chałka polską dumą

Zdecydowanie najlepiej w całym zestawieniu wypada natomiast chałka, dla której znalazło się miejsce w pierwszej piątce zestawienia, dokładniej na ostatnim miejscu. Do zajęcia piątego miejsca konieczne było otrzymanie oceny 4.3.

"Chałka, zwykle uformowana w warkocz, to miękki, słodki polski chleb przygotowywany na bogatym cieście drożdżowym. Czasami może zawierać rodzynki lub inne suszone owoce i tradycyjnie posypuje się sezamem lub makiem i pokrojonymi migdałami. Chałka wywodzi się od popularnej żydowskiej chałki , jednak Polakom tradycyjnie kojarzy się ona z Bożym Narodzeniem lub Wielkanocą. Podawane w plasterkach, można je jeść samo lub z masłem i różnymi konfiturami owocowymi" - przedstawili polską dumę twórcy serwisu.

Za najlepsze słodkie pieczywo w Europie uznano natomiast grecki Tsoureki. Pierwsza dziesiątka prezentuje się następująco:

  1. Tsoureki (Grecja)
  2. Brioche (Franca)
  3. Cozonac (Rumunia)
  4. Vasilopita (Grecja)
  5. Chałka (Polska)
  6. Vánočka (Czechy)
  7. Kardemommeboller (Szwecja)
  8. Bublik (Ukraina)
  9. Pască (Rumunia)
  10. Suikerbrood (Holandia)

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal i.pl codziennie. Obserwuj i.pl!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Najlepsze słodkie pieczywo w Europie. Polska chałka na wysokim miejscu! - Portal i.pl

Wróć na strefabiznesu.pl Strefa Biznesu