Najlepsze słodkie pieczywo w Europie
Portal "TasteAtlas" regularnie na swojej stronie publikuje zestawienia różnych produktów oraz dań z całego świata. Tym razem zamieścił zestawienie europejskiego słodkiego pieczywa.
W rankingu znalazło się dziesięć pozycji, które zostały uszeregowane na podstawie oceny prawdziwych użytkowników. Warto zaznaczyć, że system usuwa opinie dodawane przez tzw. boty, a nawet osoby sugerujące się lokalnym patriotyzmem dlatego ranking jest jak najbardziej obiektywny i przedstawia realne podejście konsumentów.
W zestawieniu pojawiły się potrawy doskonale znane polskim smakoszom.
Polskie przysmaki doceniane w Europie
Nim przedstawimy pierwszą dziesiątkę zestawienia, warto przyjrzeć się polskim słodkim pieczywom, które znalazły się na dalszych miejscach rankingu, a tych wcale nie brakuje.
Całościowe zestawienie najlepszego słodkiego pieczywa składa się ze stu pozycji. Polskie smakołyki plasują się natomiast bardzo wysoko.
Najniżej, bo na 21. pozycji, został sklasyfikowany makowiec - z oceną 4.0.
"Makowiec to polska nazwa bułki makowej, tradycyjnego ciasta, w którym pomiędzy warstwami ciasta umieszcza się pastę makową. Aby podkreślić jego smak, do ciasta można dodać rodzynki, migdały, miód i skórkę pomarańczową. Idealnie makowiec nie powinien być zbyt słodki. Charakteryzuje się niepowtarzalnym wyglądem po przekrojeniu, gdzie ciasto i nadzienie makowe owijają się spiralnie wokół siebie. Podawany makowiec zwykle posypuje się cukrem pudrem. Ciasto często spożywa się z herbatą lub kawą i zazwyczaj przygotowuje się je na uroczystości takie jak Boże Narodzenie" - opisano makowca.
Tuż przed makowcem sklasyfikowano z kolei babkę. Z tą samą oceną, wielkanocne danie umieszczono na 20. miejscu.
"Babka to słodki, treściwy chleb tradycyjnie podawany w Niedzielę Wielkanocną w Polsce i innych krajach Europy Środkowo-Wschodniej. Ciasto zazwyczaj zawiera rodzynki i rum dla aromatu i jest polewane lukrem na bazie owoców. Nazwa ciasta pochodzi od polskiego słowa oznaczającego babcię , nawiązującego do sposobu wypieku potrawy w formie Bundta, dzięki czemu po podaniu przypomina szeroką, karbowaną spódnicę babci. Niektórzy uważają, że okrągły kształt babki jest symbolem płodności i choć większość uważa, że wywodzi się ona ze słowiańskich regionów w okolicach Wielkanocy, część historyków żywności twierdzi, że przybyła z Włoch do Polski, gdzie rozwinęła się w wersję klasycznego włoskiego panettone" - czytamy.
Chałka polską dumą
Zdecydowanie najlepiej w całym zestawieniu wypada natomiast chałka, dla której znalazło się miejsce w pierwszej piątce zestawienia, dokładniej na ostatnim miejscu. Do zajęcia piątego miejsca konieczne było otrzymanie oceny 4.3.
"Chałka, zwykle uformowana w warkocz, to miękki, słodki polski chleb przygotowywany na bogatym cieście drożdżowym. Czasami może zawierać rodzynki lub inne suszone owoce i tradycyjnie posypuje się sezamem lub makiem i pokrojonymi migdałami. Chałka wywodzi się od popularnej żydowskiej chałki , jednak Polakom tradycyjnie kojarzy się ona z Bożym Narodzeniem lub Wielkanocą. Podawane w plasterkach, można je jeść samo lub z masłem i różnymi konfiturami owocowymi" - przedstawili polską dumę twórcy serwisu.
Za najlepsze słodkie pieczywo w Europie uznano natomiast grecki Tsoureki. Pierwsza dziesiątka prezentuje się następująco:
- Tsoureki (Grecja)
- Brioche (Franca)
- Cozonac (Rumunia)
- Vasilopita (Grecja)
- Chałka (Polska)
- Vánočka (Czechy)
- Kardemommeboller (Szwecja)
- Bublik (Ukraina)
- Pască (Rumunia)
- Suikerbrood (Holandia)
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal i.pl codziennie. Obserwuj i.pl!