Najpopularniejsze miody w Polsce. 5 typów, które kupujemy najczęściej. Jest tu twój ulubiony?

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Zarówno produkcja, jak i spożycie miodu mają w Polsce charakter regionalny. Południowa część kraju specjalizuje się w wytwarzaniu odmiany spadziowej. Z kolei na północy kraju najczęściej wybierany i wytwarzany jest miód wielokwiatowy oraz miód rzepakowy. We wschodniej części Polski triumfy święci natomiast ciemny miód gryczany. Zachodnia część kraju specjalizuje się w produkcji miodu z nektaru kwiatów lipy i akacji.
Zarówno produkcja, jak i spożycie miodu mają w Polsce charakter regionalny. Południowa część kraju specjalizuje się w wytwarzaniu odmiany spadziowej. Z kolei na północy kraju najczęściej wybierany i wytwarzany jest miód wielokwiatowy oraz miód rzepakowy. We wschodniej części Polski triumfy święci natomiast ciemny miód gryczany. Zachodnia część kraju specjalizuje się w produkcji miodu z nektaru kwiatów lipy i akacji. pixabay.com/terski
Średnio w ciągu roku Polak zjada 1 kg miodu. To niewiele, jeśli porównamy się z Niemcami czy Włochami, gdzie ilość jest 2-krotnie większa, a tacy Grecy jedzą aż 5 kg rocznie. Wielu z nas lubi jednak mieć w domu zapas i to ulubionej odmiany. Znamy wynik tegorocznego badania najchętniej wybieranych miodów. Polska Izba Miodu tłumaczy przy okazji, jak taki miód odmianowy powstaje.

Spis treści

Ulubione miody odmianowe Polaków

Rodzaj miodu jest dla nas ważny i do koszyka nie wrzucamy pierwszego z brzegu. Polska Izba Miodu postanowiła zbadać nasze wybory za pośrednictwem agencji badań rynku i opinii SW Research. Badanie przeprowadzone w marcu 2024 r. pokazało, że zdecydowana większość klientów (80 proc. respondentów) sprawdza rodzaj miodu i jest to dla nich najważniejsza kwestia podczas dokonywania zakupu.

Najchętniej wybieranym (40 proc. wskazań) jest miód wielokwiatowy, wynika z danych Polskiej Izby Miodu. Kolejne miejsca pod względem popularności zajmują miody:

  • lipowy 11%,
  • spadziowy 8%,
  • gryczany 8%,
  • akacjowy 7%.

- Pewną ciekawostką jest miód lipowy, znany z intensywnego i przyjemnego zapachu - mówi Przemysław Rujna z Polskiej Izby Miodu.
- Odgrywa on znaczącą rolę w przemyśle miodowym Unii Europejskiej, stanowiąc kluczowy produkt eksportowy dla wielu krajów Europy Wschodniej, w tym Polski. Jego popularność wynika nie tylko z unikalnych właściwości, ale także z wyjątkowego smaku, który doceniają wielbiciele miodu na całym kontynencie. Dzięki tym cechom miód lipowy jest często wykorzystywany w europejskiej gastronomii, dodając unikalnego akcentu do wielu deserów i potraw.

Jak powstaje miód lipowy, gryczany i innych odmian?

Pszczoły nie można zaprogramować na odwiedzanie jedynie jednego typu roślin, a jednak powstają miody odmianowe. Miody odmianowe to te powstałe z przewagi nektaru głównie jednej rośliny.

Charakterystyczną cechą miodów odmianowych jest ich pochodzenie. Powstają one w pasiekach otoczonych rozległymi obszarami, na których dominują określone gatunki drzew lub kwiatów. To naturalne środowisko sprawia, że pszczoły skupiają się na zbiorze nektaru z jednego konkretnego rodzaju rośliny, co nadaje miodowi wyjątkowy smak i aromat.

Istotną rolę odgrywa również pora kwitnienia. Np.

  • w maju i czerwcu pszczoły intensywnie zbierają nektar z akacji, tworząc miód akacjowy,
  • w lipcu trwają zbiory kwiatów lipy, z których powstaje miód lipowy,
  • jesienią pszczoły przygotowują miód wrzosowy.

Należy jednak pamiętać, że anomalie pogodowe, takie jak tegoroczna wczesna wiosna, mogą zaburzać ten naturalny rytm i wpływać na terminy zbiorów.

Czy wiesz, że pszczoły miodne wykazują niezwykłą „wierność kwiatową”? Oznacza to, że poszczególne rodziny pszczele z jednej ula specjalizują się w zbieraniu nektaru z jednego gatunku roślin. To naturalny mechanizm, który pozwala im pracować szybciej i sprawniej, skupiając się na konkretnym źródle pożywienia, tłumaczy Polska Izba Miodu.

Wyobraź sobie pasiekę położoną w pobliżu rozległych pól rzepaku. Pszczoły z tych uli, mając do czynienia z obfitością kwiatów rzepaku, nauczą się z nich zbierać nektar i pozostaną wierne temu gatunkowi aż do jego przekwitnięcia.

Doświadczony pszczelarz posiada imponującą wiedzę i umiejętności. Potrafi rozpoznać rodzaj miodu na podstawie jego barwy, zapachu i smaku, co pozwala mu na precyzyjną klasyfikację.

- Co ważne, miód wprowadzony do obrotu przez polskie firmy i dostępny w sklepach przechodzi dokładne i bardzo zaawansowane technologicznie badania, zarówno jakości, jak i składu. W ten sposób sprawdza się, czy miód jest wolny od pozostałości antybiotyków lub pestycydów, a dodatkowo precyzyjnie określa się rodzaj pyłków roślin, z jakich powstał – wyjaśnia Przemysław Rujna.

Miody sprzedawane w Polsce podlegają kontrolom, które prowadzi Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!

od 7 lat
Wideo

Młodzi często pracują latem. Głównie bez umowy

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Najpopularniejsze miody w Polsce. 5 typów, które kupujemy najczęściej. Jest tu twój ulubiony? - Strefa Agro

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Kazmistrz
"Średnio w ciągu roku Polak zjada 1 kg miodu." Ale zawartość prawdziwego pszczelego miodu jest zapewne kilkakrotnie mniejsza w tej kilogramowej masie czegoś miodopodobnego?...
A
Aga
Ja bardzo lubię akacjowy sobie rozpuścić w cisowiance i dodać cytryny. Lepszy taki słodki napój niż te wszystkie kolorowe
Wróć na strefabiznesu.pl Strefa Biznesu