Skala problemu w polskich winnicach
IJHARS przeprowadziła kontrolę 25 podmiotów produkujących wino z winogron pochodzących z winorośli uprawianych na terenie Polski. Wyniki są niepokojące – 60 proc. skontrolowanych producentów miało nieprawidłowości na etykietach swoich win.
Podczas kontroli, która miała miejsce w 2024 roku, inspektorzy dokładnie sprawdzili, czy informacje umieszczane na etykietach są zgodne z obowiązującymi przepisami. Weryfikacji poddano zarówno cechy organoleptyczne, jak i fizykochemiczne win, co pozwoliło na dokładne zidentyfikowanie błędów.
Najczęstsze nieprawidłowości na etykietach
IJHARS skontrolowała oznakowanie 46 partii win, z czego w 26 przypadkach (56,5%) zakwestionowano informacje i sposób ich umieszczenia na etykietach. Wśród najczęstszych błędów znalazły się:
Nieprawidłowe odniesienia do jednostek geograficznych: Umieszczanie na etykiecie odniesień do nazwy jednostki geograficznej jest dopuszczalne tylko dla win zarejestrowanych jako chroniona nazwa pochodzenia (ChNP) lub chronione oznaczenie geograficzne (ChOG).
Błędne informacje o alergenach: Zamiast komunikatu „zawiera siarczyny”, na etykietach pojawiały się inne sformułowania, które mogą wprowadzać konsumentów w błąd.
Niewłaściwe dane dotyczące zawartości alkoholu: Inspekcja stwierdziła przypadki zawyżania lub zaniżania zawartości alkoholu, co potwierdziły badania laboratoryjne.
Sankcje i działania naprawcze
W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, IJHARS podjęła szereg działań. Inspektorzy wymierzyli osiem kar pieniężnych oraz wydali osiem decyzji administracyjnych, które nakazywały poddanie produktów określonym zabiegom, takim jak prawidłowe oznakowanie. Ponadto, wydano pięć decyzji zakazujących wprowadzania do obrotu towarów niespełniających wymagań jakości oraz nałożono cztery mandaty karne na osoby odpowiedzialne.
IJHARS zastrzega, że liczba i wielkość zastosowanych sankcji mogą ulec zmianie, ponieważ niektóre postępowania administracyjne oraz procedury odwoławcze są nadal w toku.
źródło: PAP
