Polscy rolnicy uratowani. Pomoc przyszła z nieoczekiwanej strony

Jerzy Mosoń
Problem polskich rolników z dostępem do taniego i ekologicznego nawozu rozwiązany. Wszystko to dzięki naukowcom z Krakowa
Problem polskich rolników z dostępem do taniego i ekologicznego nawozu rozwiązany. Wszystko to dzięki naukowcom z Krakowa Robert Woźniak/Polska Press Grupa
Wygląda na to, że problem z dostępem do nawozów dla rolników będzie wkrótce rozwiązany. Sprawy nie załatwił rząd, opozycja, ani opatrzność. Choć co do tego ostatniego, to bym jednak definitywnie nie wykluczał ingerencji siły wyższej. O co więc chodzi?

Badacze z Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie prof. Katarzyna Turnau i prof. Szczepan Zapotoczny właśnie ogłosili, że udało im się opracować nowy super nawóz. Jego największą zaletą jest to, że pozwoli on zredukować o ponad połowę ilość stosowanych obecnie nawozów sztucznych. To jednak nie wszystko.

Innowacja pomoże przywrócić glebom równowagę mikrobiologiczną i zmniejszyć obciążenia środowiska naturalnego wywołane nawozami sztucznymi. Czyli jest także szansa na to, że rolnicy przestaną być atakowani za rzekome trucie społeczeństwa wszechobecną chemią.

Nowy nawóz nadaje się do zastosowania w rolnictwie przemysłowym, uprawach szklarniowych, ogrodnictwie, a także w ekologicznych hodowlach roślin. Najlepiej sprawdzi się w przypadku roślin naczyniowych takich jak: zioła, pomidory, zboża, rośliny jagodowe (truskawka, jeżyna, aronia, jagoda kamczacka), drzewa owocowe (jabłoń, grusza). Przyda się także tym którzy uprawiają kapustę, rzodkiewkę, kalarepę czy seler, ze względu na to, że zawarte w nawozie drożdże poprawią dostępność wody w okresach suszy.

Im rolnicy będą zawdzięczać bardzo wiele. Nowy nawóz na wyciągnięcie ręki
Na zdjęciu: naukowcy, którzy opracowali nową recepturę nawozu: prof. Katarzyna Turnau i prof. Szczepan Zapotoczny z UJ Centrum Transferu Technologii CITTRU Uniwersytet Jagielloński

Każdy pewnie chciałby się teraz dowiedzieć, na czym polega nowa metoda produkcji takiego ekologicznego nawozu. Sprawa wydaje się prosta, ale taka nie jest: naukowcy połączyli ważne dla roślin związki chemiczne bogate m.in. w azot, potas, fosfor, sód i wapń z wyselekcjonowanym szczepem endofitycznych (zwiększających odporność rośliny lub owadobójczych) drożdży.

Odkryli przy tym, że gdy połączy się te związki w odpowiednich proporcjach, to w mieszaninie powstaje koloid złożony z nanocząstek. Mają one średnicę około 100 nm i nie są rozpuszczalne w wodzie. Właśnie wielkość tych struktur ma nadawać kompozycji pożądane właściwości. Wszystko sprowadza się do wymuszenia optymalnego tempa, w jakim uwalniane są pierwiastki i minerały do gleby w bezpośrednie sąsiedztwo korzeni roślin.

Dopiero tak opracowaną kompozycję trzeba uzupełnić wyselekcjonowanym szczepem endofitycznych drożdży. Ich zadaniem jest stymulacja roślin naczyniowych do rozwijania mykoryzy (współżycie korzeni/nasion naczyniowych z grzybami) z obecnymi w glebie strzępkami grzybów. To właśnie grzyby przyczyniają się do lepszego nawadniania roślin i przekazywania im różnego rodzaju substancji pochodzących z podłoża.

Teraz najważniejsze: powolne uwalnianie cennych dla roślin pierwiastków i minerałów zwiększa efektywność nawozu, ponieważ zostaje znacznie wydłużony okres, w jakim raz podany nawóz skutecznie oddziałuje na rośliny. No i mamy rynkowy hit. Oby wszystko zadziałało w dużej skali.

Źródło: Centrum Transferu Technologii CITTRU Uniwersytet Jagielloński

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Biznesu codziennie. Obserwuj StrefaBiznesu.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Biznes

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na strefabiznesu.pl Strefa Biznesu