Zdecydowana większość podkarpackich winiarzy ma niewielkie winnice i nie ma obowiązku zgłaszania i składania deklaracji do ARR. Tak naprawdę produkcję wina traktują bardziej jako hobby, a nie jako ewentualnie źródło utrzymania.
Z pewnością osobą, która winiarstwo traktuje w kategoriach biznesu jest Dariusz Rosół z Przeworska. - Produkcja wina to ciężka i wymagająca praca, która zajmuje prawie cały rok - praktycznie całe dni od rana do wieczora - od lutego do połowy grudnia. Do produkcji wina ze swojej winnicy, to trzeba pielęgnować minimum 9 - 10 tysięcy krzewów winorośli, co zajmuje areał około dwóch hektarów. Ta uprawa wymaga także niebagatelnej wiedzy. Jak nawet pogoda nie pozwala nic robić w winnicy, to trzeba wypełniać dokumenty i robić rozliczenia - tłumaczy Dariusz Rosół właściciel firmy Winnice Przeworskie.
Większość początkujących winiarzy z Podkarpacia uważa, że obecne przepisy związane z produkcją i sprzedażą wina są zbyt rygorystyczne i czeka na ich zmianę. Jeśli wytwarzają wino tylko na własne potrzeby to nie składają deklaracji
Natomiast wspomniany obowiązek składania deklaracji do 15 stycznia dotyczy rolników, producentów, którzy są zarejestrowani w ARR, co wynika z art. 35 ustawy z 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina.
Dokumenty do ARR składają:
- Producenci wyrabiających wino z winogron pozyskanych z własnych upraw winorośli deklaracje o zbiorach winogron oraz produkcji wina lub moszczu winogronowego w danym roku gospodarczym;
- Przedsiębiorcy wykonujący działalność gospodarczą, (art. 17 ust. 1 ww. ustawy deklaracje o:
- zbiorach winogron, w przypadku dokonywania zbioru tych winogron,
- zbiorach winogron, w przypadku dokonywania zbioru tych winogron oraz dostarczenia przedsiębiorcom wyrabiających wino,
- produkcji win lub moszczów winogronowych z własnych lub kupionych produktów w danym roku gospodarczym; - Osoby, które dostarczają winogrona lub moszcz winogronowy przedsiębiorcy wykonującemu działalność gospodarczą, o której mowa w art. 17 ust. 1 ustawy cytowanej na wstępie, wpisanemu do ewidencji prowadzonej przez Prezesa ARR, deklaracje o:
- ilości winogron lub moszczu winogronowego, dostarczonych przedsiębiorcom wyrabiającym wino w danym roku gospodarczym,
- zbiorach winogron w danym roku gospodarczym.
