Zrównoważone mleczarstwo to nie trend, to konieczność

Katarzyna Zawada
Opracowanie:
Jaka jest przyszłość branży mleczarskiej?
Jaka jest przyszłość branży mleczarskiej? 123rf/serezniy/zdjęcie ilustracyjne
Zmiany klimatyczne i rosnące oczekiwania konsumentów sprawiają, że branża mleczarska musi szukać nowych wyzwań i dostosować się do nich. Transformację sektora można osiągnąć m.in. przez zrównoważone praktyki, o czym przypomina Polska Izba Mleka.

Dziś o zrównoważonym rolnictwie mówi się więcej ze względu na ekologię i rozwój całej produkcji. W przypadku mleczarstwa zmiana praktyk jest konieczna. Eksperci wskazują, że jest to ważne ze względu na cztery sektory.

  • Ochrona środowiska: Działania mleczarzy mogą minimalizować negatywny wpływ na środowisku, np. w zakresie emisji metanu czy degradacji gleby.
  • Dobrostan zwierząt: Zwierzęta hodowlane, mając godne warunki, osiągają wyższą jakość surowca, np. mleka.
  • Jakość produktów: Zrównoważona linia produkcyjna zapewnia wysoką jakość produktów, które spełniają oczekiwania klientów i są dla nich bezpieczne.
  • Odpowiedzialność społeczna: Dobre praktyki przyczyniają się do rozwoju społeczności lokalnych.

PIM przede wszystkim stawia na technologię. Wdrażane są innowacyjne rozwiązania, które zmniejszają zużycie wody i energii, a także ograniczają emisję gazów cieplarnianych. Dzięki współpracy z lokalnymi rolnikami można wybrać surowce z upraw, na których dba się o jakość gleby i bioróżnorodność.

Dodatkowo izba zapewnia zwierzętom odpowiednie warunki bytowe i regularną opiekę weterynaryjną. Nie bez znaczenia jest współpraca z partnerami – silne relacje pomagają wspierać działania w zakresie zrównoważonego rozwoju.

Źródło: PIM

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj StrefaAgro.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rolnictwo

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na strefabiznesu.pl Strefa Biznesu