Dziś o zrównoważonym rolnictwie mówi się więcej ze względu na ekologię i rozwój całej produkcji. W przypadku mleczarstwa zmiana praktyk jest konieczna. Eksperci wskazują, że jest to ważne ze względu na cztery sektory.
- Ochrona środowiska: Działania mleczarzy mogą minimalizować negatywny wpływ na środowisku, np. w zakresie emisji metanu czy degradacji gleby.
- Dobrostan zwierząt: Zwierzęta hodowlane, mając godne warunki, osiągają wyższą jakość surowca, np. mleka.
- Jakość produktów: Zrównoważona linia produkcyjna zapewnia wysoką jakość produktów, które spełniają oczekiwania klientów i są dla nich bezpieczne.
- Odpowiedzialność społeczna: Dobre praktyki przyczyniają się do rozwoju społeczności lokalnych.
PIM przede wszystkim stawia na technologię. Wdrażane są innowacyjne rozwiązania, które zmniejszają zużycie wody i energii, a także ograniczają emisję gazów cieplarnianych. Dzięki współpracy z lokalnymi rolnikami można wybrać surowce z upraw, na których dba się o jakość gleby i bioróżnorodność.
Dodatkowo izba zapewnia zwierzętom odpowiednie warunki bytowe i regularną opiekę weterynaryjną. Nie bez znaczenia jest współpraca z partnerami – silne relacje pomagają wspierać działania w zakresie zrównoważonego rozwoju.
Źródło: PIM
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj StrefaAgro.pl!
