Wyniki wstępnego szacunku Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) wskazują, iż produkcja głównych upraw rolnych i ogrodniczych w 2016 r. przedstawia się następująco: zbiory zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi wstępnie szacuje się na około 26,1 mln t, tj. o około. 5 proc. więcej od zbiorów ubiegłorocznych, a zbiory rzepaku i rzepiku ocenia się na 2,2 mln t, tj. o około 19 proc. mniej od zbiorów ubiegłorocznych.
Z kolei produkcję warzyw gruntowych ocenia się na ok. 4,4 mln t, tj. o 16 proc. więcej od zbiorów ubiegłorocznych. Ponadto przewiduje się, że zbiory owoców z drzew będą rekordowe i wyniosą ok. 4 mln t, tj. ponad 10 proc. więcej od wysokich zbiorów ubiegłorocznych, zaś zbiory owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych szacuje się na około 0,6 mln t, tj. o 9 proc.więcej od zbiorów ubiegłorocznych.
Niekorzystny wpływ na kształtowanie się produkcji roślinnej w bieżącym roku miały przede wszystkim: warunki zimowania upraw ozimych – stosunkowo duże straty zimowe – (zaorano 9 proc. zasianej powierzchni zbóż ozimych oraz 16 proc. powierzchni zasianej rzepaku ozimego), ponadto niedobór oraz nierównomierny rozkład opadów w okresie wiosny powodujący rejonami nadmierne przesuszenie gleby oraz małe wykorzystanie kwalifikowanego materiału siewnego i sadzeniakowego i gorszy od ubiegłorocznego stan zasiewów ozimych wiosną 2016 r.. Nie bez znaczenia jest też wyższy niż w ubiegłym roku areał uprawy zbóż jarych posiadających niższy potencjał plonotwórczy.
Korzystnie natomiast wpłynęły: przeprowadzenie siewów zbóż i rzepaku w optymalnych terminach agrotechnicznych; na ogół dobre wyrośnięcie i rozkrzewienie roślin ozimych w końcowej fazie wzrostu jesienią 2015 r., a także dobry stan uwilgotniena gleby w drugiej połowie czerwca i w lipcu 2016 r.