Ryby mają pozytywny wpływ m.in. na: prawidłowe stężenie cholesterolu, pracę serca, wspierają układ odpornościowy, pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację.
Spis treści
Jaką rybę wybrać?
Ryby dzielimy wg dwóch klasyfikacji:
ze względu na pochodzenie
- ryby morskie (łosoś, śledź, makrela, tuńczyk, halibut, szprot)
- ryby słodkowodne (pstrąg, sandacz, karp, karaś, płoć, jesiotr)
ze względu na zawartość tłuszczu
- ryby tłuste (najlepsze źródło kwasów Omega – 3) - łosoś, śledź, makrela, halibut, sardynka, szprot
- ryby średnio tłuste – pstrąg, karp, tuńczyk, turbot
- ryby chude – dorsz, sandacz, mintaj, flądra, szczupak
Ceny ryb na Mierzei Wiślanej. Ile zapłacimy za flądrę, dorsz...
Ryba przez cały rok i sezonowo
Świeżą rybę wędzoną oraz garmaż rybny można zakupić przez cały rok w sklepach rybnych na Mierzei Wiślanej. W sezonie letnim otwiera się wiele restauracji i barów, które serwują tradycyjny zestaw ryba z frytkami plus surówka.
Są miejsca, które cieszą się renomą, chętnie zaglądają tam turyści z uwagi na określone danie np. zupę rybną.
Gdzie po rybę na Mierzei Wiślanej w sezonie 2022?
Całoroczne sklepy rybne w Kątach Rybackich oferują rybę świeżą, wędzoną i garmaż rybny:
- Elryb, ul. Zalewowa 18
- Ryby od Rybaka, ul.Zalewowa 66 a
sklepy rybne - Stegna
- Bar Bosmański, całorocznie, Morska 15 a
- Bar Halibut, sezonowo, Morska 17
sklepy rybne - Krynica Morska
- Sklep Riwiera, port rybacki przy Zalewie Wiślanym,
- oraz wiele innych sezonowych punktów w miejscowościach na Mierzei Wiślanej
.
Ceny - ryby świeże, wędzone, garmaż rybny - Mierzeja Wiślana, czerwiec 2022
Ryba świeża za 1 kg.:
- flądra 7-8,
- dorsz filet 38 – 47,
- okoń 14,
- turbot tusza – 45,
- węgorz 75 – 80,
- karaś tusza 12,
- pstrąg filet – 50,
- pstrąg patroszony – 20,
- płotka tusza – 8,
- śledź tusza – 7,
- łosoś filet – 75,
- leszcz – 8.
ZOBACZ TEŻ: Ile zapłacimy za rybę na święta? Ceny karpia i śledzia 2021. Inflacja a ceny ryb w Polsce
Garmaż rybny za 1 kg.
- krajanka po kaszubsku – 28,
- śledziki w sosie salsa – 25,
- rolmopsy kaszubskie – 30,
- paprykarz z makreli – 15.
Ryby wędzone za 1 kg.:
- maślana i halibut – 70,
- makrela – 26,
- flądra – 28,
- łosoś bałtycki i jurajski – 125,
- pstrąg – 45,
- dzwonek łosoś – 90,
- miętus – 45,
- halibut – 65,
- łosoś na ciepło – 85,
- węgorz – 130.
