Spis treści
Bez włoszczyzny nie ma rosołu, bez pora i marchwi wielu sałatek, warzywa są też elementem innych potraw. W tym roku ceny produktów są wyższe, ma na to wpływ wiele czynników. Jak mówią sami rolnicy, koszty produkcji idą w górę, podobnie jak stawki za prąd czy gaz, a to przekłada się na ceny mięsa, jaj czy innych podstawowych towarów prosto z gospodarstwa.
Tyle zapłacimy za Wielkanoc 2023
Z raportu „Świąteczne wydatki Polaków na żywność. Wielkanoc 2023”, autorstwa UCE RESEARCH i Grupy BLIX, wynika, że najwięcej z nas planuje wydać na jedną osobę 200-300 zł. Nieco mniej deklaruje 300-400 zł. Jak zaznaczają analitycy, wielkanocny koszyk będzie droższy, ale to też sprawi, że rozsądniej podejdziemy do zakupów i postawimy na to, co jest naprawdę potrzebne.
Według badania warzywa, które kupimy na święta, mogą być o ok. 35 droższe niż w ub.r. Najdroższe są oczywiście te pozasezonowe, sprowadzane z ciepłych krajów, jak papryka i pomidor. Nieco mniejszym obciążeniem dla portfela będą krajowe całoroczne, jak np. marchew i cebula.
Ile kosztują warzywa przed świętami wielkanocnymi?
Za paprykę trzeba zapłacić nawet 20 zł/kg, gdzie jeszcze rok temu jej cena była o połowę niższa. Polskie pomidory tunelowe to prawie 30 zł/kg. Spore podwyżki zaliczyły też ogórki i kalafiory. Nieco lepiej wygląda sytuacja cenowa warzyw korzeniowych, choć więcej płaci się za marchew czy pietruszkę, wzrosty nie są drastyczne. Cała włoszczyzna, w zależności od rozmiaru, to koszt ok. 7-8 zł. Ogromnych wzrostów nie odnotowały też ziemniaki czy buraki.
Oto przegląd średnich cen warzyw na lokalnych bazarkach:
- pomidory krajowe – 25-30 zł/kg,
- ogórek szklarniowy – 20 zł/kg,
- buraki – 3-4 zł/kg,
- rzodkiew – 3-4 zł/pęczek,
- cebula – 5-6 zł/kg,
- pietruszka – 7 zł/kg,
- seler – 7-8 zł/kg,
- marchew – 4 zł/kg,
- por – 3-4 zł/szt.,
- ziemniaki – 2,5 zł/kg,
- ziemniaki młode z Cypru – 3,5-4 zł/kg,
- papryka – 20 zł/kg,
- kapusta – 3 zł/kg.
Warto wziąć pod uwagę, że wiosną pojawią się nowalijki, które nieco ustabilizują szaleńcze ceny na rynku warzyw.
Warzywa można też nabyć od okolicznych rolników. Czasem ceny są mniejsze niż na straganach, gdzie często sprzedawcy zawyżają stawki. Oto kilka przykładowych cen:
- marchew – 3 zł/kg,
- ziemniaki – 2 zł/kg,
- buraki – 2 zł/kg,
- kapusta – 2 zł/kg,
- ogórek szklarniowy – 15 zł/kg,
- por – 3 zł/kg,
- seler – 3-4 zł/kg,
- cebula – 2-3 zł/kg.
