Sezon na paprykę w pełni. Ile kosztuje kilogram?

Katarzyna Zawada
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Kończy się lato, za oknem powoli czuć jesień. Na pierwszy plan wyłaniają się typowo wrześniowe warzywa, wśród nich papryka z polskich pól. Na straganach i w marketach nie brakuje kolorowych warzyw. Ile trzeba zapłacić za kilogram?

Spis treści

Sezon na polską paprykę niedługo się skończy, warto więc jeszcze pocieszyć się jej smakiem.
Sezon na polską paprykę niedługo się skończy, warto więc jeszcze pocieszyć się jej smakiem. pixabay.com/makamuki0

Kupuj teraz, póki jest świeża

Paprykę można kupić przez cały rok, ale w większości pochodzi ona z importu. Dopiero sierpień przynosi pierwsze okazy z lokalnych pól, a szczyt przypada na wrzesień. Można trafić na zielone, pomarańczowe, czerwone, a nawet fioletowe, wręcz czarne. Większość kojarzy zieloną paprykę jako niedojrzałą formę czerwonej. Tymczasem niektóre strąki mogą mieć taką stałą barwę, w zależności od odmiany. Najpopularniejsza jest papryka czerwona – chrupka i słodka w smaku.

Papryka jest warzywem, które można i warto spożywać na surowo, np. jako przekąskę, dodatek do kanapki, składnik sałatki czy innego dania, np. gulaszu, informuje Strona Zdrowia.

Ile kosztuje papryka?

Pod koniec września za polską paprykę czerwoną i żółtą w hurcie trzeba zapłacić 7-8 zł/kg, nieco tańsza jest zielona – 6-7 zł/kg. W markecie w czasie boomu na warzywa można trafić na promocje. Jedna z sieci, po okazaniu karty, oferuje kilogram za 4,49 zł, wcześniej regularna cena to 9,99 zł. Inny dyskont liczy sobie 6,99 zł/kg w promocji, przed obniżką 13,99 zł/kg. Na bazarku w Jędrzejowie sprzedawcy oferują warzywa za 7 zł/kg, w Rzeszowie za 6 zł/kg, w Łomży 8 zł/kg.

Czy da się kupić taniej? Często oferty zamieszczają okoliczni rolnicy. Warto sprawdzić, czy dane gospodarstwo nie ma dużych ilości papryki. Nie dość, ze ekologicznie, to jeszcze ze sprawdzonego źródła. A czasem nawet z dowozem.

Oto kilka ofert bezpośrednich:

  • Lubelskie. Mam do sprzedania paprykę, 4 zł/kg.
  • Kujawsko-Pomorskie. W ofercie czerwona i żółta, tylko odbiór osobisty. 3,5 zł/kg.
  • Lubuskie. Polska papryka, pakowana w worki 5 lub 10 kg, zapraszam. 4 zł/kg.
  • Wielkopolskie. Papryka na zaprawy z własnej uprawy. 5 zł/kg.
  • Podkarpackie. Papryka z gospodarstwa eko, 5 zł/kg, przy większych zakupach 4 zł/kg.

Niektórzy pozwalają wybrać sort warzywa. Gospodarstwo z Podlasia zaznacza, że ich papryka jest dojrzała, naturalnie wybarwiona. Cena zależy od jakości. Za premium, czyli warzywa pierwszego sortu, klient zapłaci 6 zł/kg, za drugi sort 5 zł/kg, za trzeci (z niewielkimi niedoskonałościami) 4 zł/kg.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefabiznesu.pl Strefa Biznesu