Spis treści
Tym razem, w porównaniu z lipcem nie będzie problemu z dostępnością towaru. Cukru jest pod dostatkiem. Jedynym ograniczeniem okaże się zasobność naszego portfela.
Ile kosztuje cukier w październiku 2022 r.?
Za kilogram cukru w sieci sklepów Aldi zapłacimy 5,79 zł. Natomiast w Biedronce kilogram cukru będzie już kosztować 5,99 zł. To prawie dwa razy więcej, niż w maju, kiedy cukier w tej sieci mogliśmy kupić za 3,22 zł.


W Stokrotce cukier kosztuje 6,29 zł, a w Netto za kilogram cukru płacimy tyle, co w Biedronce - 5,99 zł. W Kauflandzie cukier kupimy za 5,69 zł, kiedy jeszcze w kwietniu kosztował tam 3,49 zł, a w styczniu i w marcu - 2,99 zł.


Odwiedziliśmy również niewielki sklepik w centrum 100-tysięcznego miasta. Tutaj cukier kosztuje 5,98 zł. Sprzedawczyni na pytanie czemu cena jest tak wysoka, odpowiedziała krótko: "Proszę zapytać rządu". Jeśli komuś cena się nie podoba - odsyła do Biedronki.
Drogi cukier. Dlaczego cukier tyle kosztuje? Takie są przyczyny
Jak tłumaczy cytowany przez „Fakt” Janusz Piechociński, ekspert od cen i żywności oraz były wicepremier – ma wynikać to z rosnących cen hodowli buraka.
- Drożeją nawozy, a przecież, żeby mieć dobry plon, trzeba mocno nasypać. Wzrósł koszt dostarczenia buraków do cukrowni. Oprócz transportu podrożały woda, zagospodarowanie odpadów, opakowania. Pamiętajmy, że do produkcji potrzebna jest też energia elektryczna. Z łańcucha "od pola do konsumenta" podrożało wszystko, więc po tym całym cukrowym szaleństwie, ceny cukru mają powody do wzrostu. Trzeba wziąć pod uwagę, że w tym wszystkim są również polityka monetarna, kurs złotego, polityka budżetowa rządu. To się układa w czarne scenariusze - tłumaczy Janusz Piechociński.
Jak wynika z raportu „Indeks cen w sklepach detalicznych” przygotowywanego cyklicznie przez UCE RESEARCH i Wyższej Szkoły Bankowe - produkty sypkie znalazły się na drugim miejscu najbardziej drożejących produktów w sklepach detalicznych we wrześniu 2022 w zestawieniu rok do roku.
Spośród nich najbardziej podrożał cukier, bo o aż 100 proc. Kolejne miejsca na podium zajęły sól i makaron - odpowiednio 37,8 proc. i 37,3 proc.
- Wymienione artykuły są w pierwszej grupie potrzeb, stąd producenci są pewni, że utrzymają sprzedaż, dlatego dodali do cen podwyższony koszt wytworzenia. W przypadku cukru mieliśmy do czynienia ze spekulacją na rynku, w wyniku której konsumenci robili nieuzasadnione zapasy towaru. To wywołało dodatkową podwyżkę cen na skutek nadwyżki popytu nad podażą - tłumaczy dr Edyta Wojtyla, ekonomistka z WSB w Poznaniu.
Jak się okazuje, podwyżki cukru w sklepach pozwoliły na podniesienie stawek cen w punktach skupów buraka cukrowego.
- Duże znaczenie ma sytuacja na rynku cukru – w ostatnich miesiącach ceny cukru wzrosły na rynku światowym, w UE i również w Polsce. Obecny poziom cen cukru pozwala na uzyskanie wyższych cen za buraki z perspektywą na dodatkową wypłatę ponad cenę gwarantowaną tłumaczy Rafał Strachota z Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego cytowany przez Strefę Agro.
Kto w Polsce produkuje cukier?
W Polsce produkcją cukru zajmują się cztery firmy zrzeszone w Związku Producentów Cukru
- Krajowa Grupa Spożywcza S.A.,
- Pfeifer & Langen Polska S.A.,
- Südzucker Polska S.A.,
- Nordzucker Polska S.A.
Cukier, który produkują powstaje w 17 cukrowniach w Polsce.
Trudna sytuacja w branży rolniczej i produkcji buraków, zmiany na rynku surowców i energii, rosnące koszty prowadzenia działalności, a także wysokie ceny upraw alternatywnych, takich jak pszenica i rzepak, spowodowały, że zmalała liczba plantatorów, a wraz z nią zmniejszył się także areał uprawy buraków cukrowych.
- Pomimo zawirowań na rynku cukru w ostatnim czasie branża cukrownicza wciąż pozostaje jedną z najbardziej efektywnych gałęzi przetwórstwa żywności w Polsce, od lat generując istotny procent wartości unijnego przemysłu cukrowniczego oraz zapewniając tysiące miejsc pracy – mówi Michał Gawryszczak, Dyrektor Biura Związku Producentów Cukru w Polsce.
