Polscy pracownicy najczęściej korzystają z ubezpieczenia i prywatnej opieki medycznej. Pracodawcy zapominają jednak o innych, palących potrzebach zatrudnionych przez siebie osób. Jedną z nich jest dostęp do ciepłych posiłków.
Zdecydowanie wśród najczęściej wykorzystywanych przez pracowników benefitów prym wiodą opieka medyczna i ubezpieczenia, z których korzysta kolejno 70% oraz 60% uprawnionych. 65% pracowników korzysta z karty lunchowej lub innych form dofinansowania posiłków, 64% osób cieszy się dopłatami do wydarzeń kulturalnych, a 60% czerpie korzyści z kursów językowych lub szkoleń. (Dane te uwzględniają jedynie osoby, które mają możliwość korzystania z poszczególnych dopłat.)
Najczęściej główną przeszkodą w korzystaniu z benefitów jest brak wolnego czasu. Uniemożliwia on pracownikom korzystanie z takich benefitów, jak: sport i rekreacja (44%), kultura (38%) czy kursy językowe i szkolenia (36%). Co czwarty badany nie ma potrzeby korzystania z ubezpieczenia (27%) czy opieki medycznej (26%). Ponadto 39% pracowników ma ograniczony dostęp do finansowania posiłków, co uniemożliwia im cieszenie się ciepłym daniem z dopłatą od firmy.
