Dieta pudełkowa. Co najczęściej wybierają i ile zamawiają Polacy?

Marek Knitter
Z raportu „Mapa diet pudełkowych” wynika, że Polacy najczęściej wybierają dietę standardową, na drugim miejscu dietę z wyborem dań, a na trzecim catering z niskim indeksem glikemicznym
Z raportu „Mapa diet pudełkowych” wynika, że Polacy najczęściej wybierają dietę standardową, na drugim miejscu dietę z wyborem dań, a na trzecim catering z niskim indeksem glikemicznym fot123fr
Goodspeed, lider logistyki w temperaturze kontrolowanej dla cateringów dietetycznych, dostarczył łącznie około 25 mln posiłków w 2024 r. Z raportu „Mapa diet pudełkowych” wynika, że Polacy najczęściej wybierają dietę standardową (około 32%), na drugim miejscu dietę z wyborem dań (18%), a na trzecim catering z niskim indeksem glikemicznym (blisko 10%).

Spis treści

Jak tłumaczy Goodspeed, tzw. “standard”, bez wykluczanych produktów był w 2024 roku najpopularniejszym rodzajem diety dostarczanej przez firmę w każdym województwie. Największy udział 45,5% odnotowało woj. podkarpackie, a najmniejszy udział standardowej opcji (25,6%) zanotowano w mazowieckim. Poza standardem Polacy najchętniej zamawiali także diety w wersji z wyborem menu oraz niskim indeksem glikemicznym.

W czterech województwach (wielkopolskie, kujawsko-pomorskie, opolskie, śląskie) zamiast niskiego indeksu glikemicznego, w TOP 3 znalazła się dieta wegetariańska.

Moda na dietę pudełkową jest już wszędzie, ale zmieniają się gusta

W 2024 roku Goodspeed realizował dostawy we wszystkich województwach. Najwięcej dostaw realizowanych było do aglomeracji, ale coraz częściej na dietę pudełkową decydują się mieszkańcy mniejszych miast i miejscowości, w tym także terenów wiejskich.

W ostatnich 3 latach (2022-2024) widoczny jest spadek udziału diet wegetariańskich i bez ryb. Najwyższy udział dostaw diety wegetariańskiej odnotowano w województwie wielkopolskim (9,71%), a wegańskiej w lubuskim (1,45%). Dieta wegańska jest nadal opcją niszową.

W 2024 roku widoczny był jednocześnie wzrost udziału diet specjalistycznych, takich jak niski indeks glikemiczny, bezglutenowe, sportowe czy keto.

Catering dietetyczny jako inwestycja w zdrowie

- Klienci traktują catering dietetyczny jako inwestycję w zdrowie, a nie zwykłą usługę gastronomiczną. Widoczny jest malejący wpływ inflacji na decyzje o zakupie diet pudełkowych, co dodatkowo pokazuje siłę tego rynku. Największymi rynkami dostaw pozostają aglomeracje jak Warszawa, Kraków, Wrocław, Trójmiasto czy Poznań. Widzimy jednak z roku na rok istotny wzrost popularności diet pudełkowych w mniejszych miastach i miejscowościach, dlatego stale rozszerzamy siatkę dostaw. Dzięki temu producenci cateringów mogą dotrzeć do klientów w całej Polsce istotnie obniżając koszty logistyki – powiedział Sylwester Rypina, prezes Goodspeed.

Według szacunków z raportu PMR Market Expert “Rynek cateringu dietetycznego w Polsce 2024” wartość rynku cateringu dietetycznego na koniec 2024 roku wyniosła 3,5 mld zł, a do 2029 roku może wzrosnąć do 5,4 mld zł.

Grupa Goodspeed tworzy kompleksowy ekosystem dla branży cateringowej, oferuje zintegrowane usługi logistyki i IT, w tym system CRM (Caterings), platformę zakupu surowców (StockEasy) czy marketplace i porównywarkę diet pudełkowych (Foodango.pl). Spółka ma największy obszar dostaw, które realizuje we wszystkich regionach w kraju, pokrywając łącznie blisko 6000 miast i miejscowości. Goodspeed posiada nowoczesny hub chłodniczy w Ołtarzewie (woj. mazowieckie) o powierzchni 2,3 tys. mkw., z którego realizowane są wszystkie dostawy. Goodspeed w 2009 roku założyli bracia Sylwester Rypina i Paweł Rypina, którzy są większościowymi udziałowcami spółki (50,2 proc. akcji). Od 2023 roku Goodspeed jest spółką portfelową Enterprise Investors, jednego z wiodących w regionie CEE funduszy private equity.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Biznes

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na strefabiznesu.pl Strefa Biznesu