Dla pracowników wracających z pracy zdalnej. Są nowe świadczenia pozapłacowe - karty lunchowe. Kto, komu i dlaczego: 31.05.2021

OPRAC.:
Zbigniew Biskupski
Zbigniew Biskupski
W wyniku pandemii piramida potrzeb pracowników zmieniła się. Pracodawcy, którym zależy na dobrostanie swojego zespołu, nawet jeśli praca z biura przeniosła się do domów czy jest realizowana w modelu hybrydowym, mogą wspierać pracowników w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych.
W wyniku pandemii piramida potrzeb pracowników zmieniła się. Pracodawcy, którym zależy na dobrostanie swojego zespołu, nawet jeśli praca z biura przeniosła się do domów czy jest realizowana w modelu hybrydowym, mogą wspierać pracowników w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych. Mariusz Kapała / Polska Press
Pandemia zmieniła nasze spojrzenie na benefity pracownicze czyli dodatkowe świadczenia oferowane pracownikom przez firmy. Jednym z zyskującch na popularności są karty lunchowe. Dzięki nim pracodawcy mają do dyspozycji narzędzie wspierające nawyki żywieniowe swoich pracowników. Jakie zalety ma to rozwiązanie, biorąc pod uwagę obecne czasy oraz dominujący model pracy zdalnej i hybrydowej?

Dbanie o zdrowe nawyki, w tym troska o właściwą dietę i regularność posiłków, wpływa nie tylko na ogólne samopoczucie, ale też efektywność w pracy. Badania pokazują, że zbyt późno jemy pierwszy posiłek, zapominamy o drugim śniadaniu, nie włączamy do diety warzyw i owoców. Poczucie głodu oraz brak odpowiedniego nawodnienia organizmu również obniżają efektywność.

Jak jada polski pracownik?

Produktywność w pracy to proces, który zaczyna się dużo wcześniej niż w momencie włączenia komputera i sprawdzenia listy zadań na dany dzień. To proces, na który wpływ mają nasze codzienne nawyki, takie jak sen, aktywność fizyczna i zdrowe odżywianie.

Nawyki żywieniowe pracowników wzięła pod lupę w 2020 roku firma Dailyfruits. Wyniki badania pokazują, że aż 76% pracujących Polaków ma dietę ubogą w wartości odżywcze – ponad 40% nie zjada codziennie warzyw, a niemal 50% owoców. O najważniejszym posiłku, bez którego nie powinno się zaczynać dnia, a tym bardziej wymagającej pracy fizycznej lub umysłowej, zapomina 46% respondentów. Połowa z badanych nie dba o właściwe nawodnienie organizmu, co może skutkować trudnościami z koncentracją, bólami głowy czy ospałością. 58% pracujących Polaków uważa, że głód wpływa na ich efektywność.

Rozwiązania dla firm

Pracodawcy, którym zależy na dobrostanie swoich podwładnych, dysponują świadczeniami pozapłacowymi wspierającymi wellbeing. W obliczu zamknięcia obiektów sportowych, braku możliwości oferowania posiłków w miejscu pracy (np. w zakładowej stołówce czy w ramach owocowych dni tygodnia), firmy mogą zapewnić swoim pracownikom nowoczesne i bezpieczne karty lunchowe. Według badania Wellbeing Indicator 2019, zdrowe odżywianie, aktywność fizyczna czy wysypianie się podnosi produktywność pracowników o 25 proc. Co więcej, o 27 proc. obniża się absencja zatrudnionych, którzy dbają o zdrowe nawyki.

GORĄCE TEMATY. Kliknij i przeczytaj!

Korzyści dla pracowników

Karta lunchowa to rozwiązanie na miarę obecnych czasów – można z niej korzystać, nie wychodząc z domu, dokonując płatności online. Użytkownik karty może wybierać spośród ofert restauracji i sieci handlowych, ale też zamawiać posiłki poprzez internetowe platformy z dostawą do drzwi. Karty lunchowe oferowane przez Ederned Polska są ważne nawet przez 4 lata, a dzięki kompatybilności z płatnościami mobilnymi w Apple Pay, Google Pay i Samsung Pay, nie ma ryzyka zgubienia lub kradzieży karty.

GORĄCE TEMATY. Kliknij i przeczytaj!

W wyniku pandemii piramida potrzeb pracowników zmieniła się. Pracodawcy, którym zależy na dobrostanie swojego zespołu, nawet jeśli praca z biura przeniosła się do domów czy jest realizowana w modelu hybrydowym, mogą wspierać pracowników w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych. Jednym ze sposobów radzenia sobie z niepewną, stresującą sytuacją, w której się znaleźliśmy, może być zadbanie o właściwą dietę i regularność posiłków. Dzięki kartom lunchowym, pracownik otrzymuje dodatkowe wsparcie i konkretną kwotę co miesiąc, którą może wydać właśnie na cele żywieniowe. Zdrowy i właściwie odżywiony pracownik to osoba, która pracuje bardziej efektywnie, ma więcej pozytywnej energii i rzadziej choruje. Korzyści z wdrożenia kart lunchowych są więc obustronne – korzysta zarówno pracownik, jak i firma – komentuje Edyta Ziajowska, Commercial Director, Edenred Polska.

Z wewnętrznych wyliczeń Edenred wynika, że pracownik, który swoje obowiązki wykonywał w biurze, średnio kosztował firmę 1082 PLN miesięcznie. W momencie przejścia na tryb pracy zdalnej bądź hybrydowej, większość składowych tego kosztu została zminimalizowana lub całkowicie wyeliminowana. Zaoszczędzone środki mogą posłużyć do realnego wsparcia pracowników i ich dobrostanu – szczególnie w czasie pandemii. Kwota doładowania kart lunchowych w wysokości 190 złotych miesięcznie jest wolna od składki ZUS. Generuje to znaczące oszczędności zarówno dla firm, jak i pracowników.

Chcesz być dobrze poinformowany w tematach budżetu domowego, prowadzenia biznesu i ważnych zmian w prawie? Kliknij w ten tekst i polub nas na Facebooku! Naprawdę warto!

GORĄCE TEMATY. Kliknij i przeczytaj!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Niedziele handlowe mogą wrócić w 2024 roku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na strefabiznesu.pl Strefa Biznesu