Gdzie pracuje się najwięcej? Z danych GUS wynika, że polski pracownik przepracował w I kwartale tego roku średnio 435 godzin. [GALERIA]

AIP
Osoby pracujące w rolnictwie narażone są na kilkanaście różnych chorób zawodowych. Są wśród nich m.in. schorzenia układu oddechowego (np. astma lub tzw. płuca rolnika), czy też narządów ruchu i układu nerwowego powodowane długotrwałym przebywaniem w nieergonomicznej pozycji. Krzysztof Piotrkowski
Najwięcej godzin przepracowali pracownicy sektorów rolnictwa, przetwórstwa przemysłowego oraz zakwaterowania i gastronomii. Średnio ponad 450 godzin w kwartale przez jednego pracownika. – Utrzymanie pracowników w dobrym zdrowiu jest jednym z ustawowych obowiązków pracodawcy – zauważa Xenia Kruszewska, SALTUS Ubezpieczenia.

Pomoc dla firm od 1 lutego

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Mirek

Ja pracuje na roli z moim ojcem i nie mam problemu z tym ze jest duzo pracy :D studiuje zaocznie na DSW we Wroclawiu i kiedys mysle moze szukac pracy zdalnej ale rolnictwo to ciezki ale przyjemny kawałek chleba :P

B
Bb

Nie widziałem i nie słyszałem aby w ostatnim trzydziestoleciu jakiś rolnik indywidualny sprzedał swoje gospodarstwo z przyczyn ciężkiej i niebezpiecznej pracy w rolnictwie i przeniósł się do miasta i zatrudnił się w firmie na umowę o pracę na 8 godzin dziennie z urlopem ustawowym.

Dodaj ogłoszenie