Jakie wina pasują do wielkanocnego menu? Odpowiednio dobrane pomoże uwydatnić smak potraw

AIP
Podczas rodzinnych spotkań najlepiej sprawdzają się wina uniwersalne, lekkie, proste, o niskiej zawartości alkoholu i tanin oraz owocowych aromatach. Fot. Mariusz Kapala/ Gazeta Lubuska
W te dni na stołach królują słodkie mazurki, paschy oraz aromatyczne dania mięsne. Nie może też oczywiście zabraknąć tradycyjnego żurku, białej kiełbasy i jajek. Dlatego podczas rodzinnych spotkań najlepiej sprawdzają się wina uniwersalne, lekkie, proste, o niskiej zawartości alkoholu i tanin oraz owocowych aromatach.

Oto kilka wskazówek, jakie wina podać na świąteczny stół by trafić w gust wszystkich gości zgromadzonych przy świątecznym stole.

  • Wino musujące

Wina musujące to świetny aperitif przed uroczystym obiadem, czy kolacją. Szampan, cava, czy prosseco dobrze komponują się z niemal wszystkimi, tradycyjnym potrawami. Wersja brut będzie bezpieczna, ponieważ zazwyczaj nie jest ani bardzo wytrawna, ani słodka.

Czytaj także

- Prawdziwie świątecznym winem wysokiej jakości będzie oryginalny szampan, który zachwyci jakością. Dobrym wyborem będzie również cava, która jest również wytwarzana metodami naturalnymi- podpowiada Jan Czyż, Kondrat Wina Wybrane.

  • Wina klasyczne, które zachwycą gości

Podczas rodzinnych spotkań najlepiej sprawdzają się wina uniwersalne, lekkie, proste, o niskiej zawartości alkoholu i tanin oraz owocowych aromatach. Wśród białych takie warunki spełniają, chardonnay, sauvignon blanc i lekko słodki riesling, a wśród czerwonych pinot noir i lub sangiovese.

Warte uwagi są również wina polskie. Tu na szczególną uwagę zasługują teze szczepu solaris, który jest powszechnie spotykany w winnicach wszystkich regionów Polski. Zwykle są to wina lekkie, o średnio intensywnych owocowych aromatach.
Wielkanoc to także wspaniała okazja, by do babek i serników podać wino deserowe. Tu warto pamiętać (nie tylko od święta), że obowiązuje zasada, by wino było co najmniej tak słodkie jak deser.

- Rady dotyczące łączenia wina z jedzeniem mają jedną dużą wadę – są tylko teorią. Tak jak w wielu innych dziedzinach życia najbardziej wartościowa okazuje się praktyka. Próbujmy różnych połączeń w miarę możliwości. Nie ograniczajmy siędo standardowych biało-białych czy słodko-słodkich par. Sposób przyrządzenia danej potrawy, użyte przyprawy czy dodatki mogą diametralnie zmienić jej smak, a co za tym idzie faworyzować inny styl wina. Dobrze mieć w zasięgu ręki różne trunki– od musującego, przez aromatyczne białe, lekko słodkie, cięższe czerwone i wino deserowe. Dzięki temu będziemy mogli znaleźć partnera dla większości wielkanocnych przysmaków– poleca ekspert.

  • Przydatne schematy

Jeśli zależy nam, by zaplanować wszystko „od A do Z” to przyda się kilka wskazówek dotyczących bardziej popularnych, świątecznych składników:

  1. Przystawki dobrze komponują się z cięższym winem białym jak chardonnay lub verdicchio.
  2. Aromatyczny muskat, czy riesling spätlese pasuje do pasztetów.
  3. Biała kiełbasa powinna dobrze smakować w towarzystwie delikatnych win czerwonych jak pinot noir czy subtelne dolcetto.
  4. Do pieczonej jagnięciny podajmy Bordeaux lub starzone cabernety z Chile i Argentyny.
  • Jak podawać wino?

Świąteczny stół wymaga wyjątkowej oprawy, dlatego warto zadbać równieżo odpowiednie kieliszki do wina. Nie trzeba jednak od razu kupować kilku typów szkła polecanych do danego typu wina. Wystarczy jeden rodzaj ze średniej lub wyższej półki cenowej z cienkiego szkła i szeroką czaszą, ponieważ właściwie każde wino potrzebuje nieco miejsca, aby uwolnić swoje aromaty. Kieliszek wina powinniśmy trzymać za jego dolną część – nóżkę lub stopkę. W ten sposób nie będziemy go podgrzewać dłonią. Ze względów higienicznych pamiętajmy również, by nalewając wino do kieliszka nie dotykać butelką do szkła.

- Wina białe i różowe powinniśmy wcześniej schłodzić, natomiast czerwone otwórzmy kilka godzin przed konsumpcją. Takie napowietrzanie zazwyczaj wzmacnia aromaty i sprawia, że lepiej smakują. Jeżeli podczas jednego spotkania pijemy różne wina, zacznijmy od wytrawnych, białych i kończmy na ciężkich czerwonych lub winach deserowych. Pomijając kilka wyjątków, wina wyraźnie słodkie podajemy pod koniec spotkania. – podsumowuje Czyż.

Czytaj także

Obejrzyj wideo:

60 Sekund Biznesu: W najbliższym czasie najbardziej pożądanym aktywem będzie gotówka

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3