- W jej produkcji współpracujemy z Iranem. Ta współpraca układa się nam znakomicie. Kawa daktylowa wyprodukowana jest na bazie surowców pochodzących z tego kraju i ma nie tylko znakomity unikatowy smak, ale i zawiera całe bogactwo wschodniego klimatu. Jest zdrowa i świetnie orzeźwia – mówi Marek Płachta – prezes spółki Natura Wita z Koperni koło Pińczowa, która zajmuje się uprawą ziół i roślin o właściwościach zdrowotnych oraz jest światowym potentatem w produkcji i eksporcie uzdrawiających mieszanek.
Jak powstaje ta wyjątkowa kawa - Kawa daktylowa zrobiona jest z odpowiednio uprażonych i zmielonych pestek daktyla. Jest to produkt bezkofeinowy i bezglutenowy o smaku kawy, zawierający ogromne bogactwo makro- i mikroelementów. Daktyl rosnący w specyficznych warunkach zawiera składniki pokarmowe charakterystyczne dla tego rejonu świata, które w związku z tym mają unikatową wartość dla organizmu człowieka, niespotykana na naszej szerokości geograficznej. Drzewo daktylowe poprzez głęboko osadzony system korzeniowy pobiera w czasie wegetacji ściąga z gleby specyficzne produkty dla rozwoju, które także zawarte są w pestkach daktyli – wyjaśnia Marek Płachta.
