Rok temu Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1, czyli popularny elektryk, przeprowadził nabór do klasy gastronomicznej, nad którą patronat objęła znana restauratorka i celebrytka prowadząca program "Kuchenne Rewolucje" Magda Gessler. Ochrzciła ją mianem klasy dobrego smaku.
Restauratorka planowała zaprosić do prowadzenia zajęć najlepszych kucharzy z Polski. Od czasu do czasu miała też sama prowadzić zajęcia. I prowadziła. Od września raz. W dniu, gdy zjawiła się w Słupsku na rozprawie sądowej w związku z konfliktem z managerem Doliny Charlotty.
Ta lekcja bardzo spodobała się uczniom i liczyli na więcej. Jednak nie doczekali się. W rozmowie z nami nie ukrywają żalu i rozczarowania. Przyznają, że niektórzy zdecydowali się na naukę w tej klasie właśnie ze względu na panią Gessler.
Po tych reakcjach uczniów słupscy urzędnicy mieli rozmawiać o sprawie z panią Gessler. Tymczasem okazało się, że od września patronat nad klasą smaku obejmie Rafał Niewiarowski, innowacyjny szef kuchni z usteckiej restauracji "Dym na Wodzie", uczestnik programu "Top Chef", który prowadził Wojciech Modest Amaro.
- Pani dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych razem z panią kierownik warsztatów zaproponowały mi taką rolę i się zgodziłem - mówi kucharz. - Od września co tydzień będę prowadził w szkole cztery godziny zajęć praktycznych. Mogę to robić, bo mam przygotowanie pedagogiczne. Co więcej, pierwszą lekcję z uczniami już mam za sobą.
Przyznaje, że chce zmienić trochę kierunek nauki i edukować młodych adeptów gastronomii, jak wykorzystywać lokalne produkty do przygotowywania wyśmienitych dań. Pierwsze trzy uczennice klasy dobrego smaku już wziął pod swoje skrzydła i zaproponował im udział w wydarzeniu Kino Kulinarne, które było częścią festiwalu Transatlantyk w Łodzi.
- Dziewczyny pomagały w przygotowywaniu produktów do przyrządzenia dań z mięsa, bo inspirowaliśmy się filmem "Need for meet". W Łodzi pomagały nam przygotowywać pięciodaniową kolację dla 170 gości. I sprawdziły się w swoich rolach - mówi Rafał Niewiarowski.
Restaurator przyznaje, że nie ze wszystkich uczniów da się wykrzesać kulinarne talenty, ale niektórzy rokują dobrze.
- Nie ukrywam, że wśród nich będę szukał kadry do pracy w mojej restauracji - dodaje.
O plan współpracy z Rafałem Niewiarowskim, i czy to oznacza koniec współpracy z Magdą Gessler, zapytaliśmy dyrekcję szkoły.
Oświadczenie Aldony Pląski, dyrektor ZSP nr 1 w Słupsku:
"Autorski program innowacji pedagogicznej opracowany przez nauczycieli ZSP nr 1 w Słupsku "Kuch(ź)nia talentów" pod patronatem Pani Magdy Gessler zakłada m.in. warsztaty kulinarne z udziałem mistrzów kuchni, projekty kulinarne "Znani, lubiani gotują z uczniami", "Jemy lokalnie", "Ocalić od zapomnienia - koncepcja Karczmy Słupskiej", projekty edukacyjne pt. "Mój zawód, moja pasja", "Nasza książka kucharska", "Szkolny blog kulinarny". Ideą programu jest zatem tworzenie zespołu ludzi z pasją kulinarną, którą kreatywnie rozwijają. Zakłada on współpracę szkoły z wieloma instytucjami i osobami, które wspierają i poszerzają jej działania edukacyjne. Przyjęcie patronatu nie zobowiązuje do prowadzenia zajęć, jest raczej potwierdzeniem wartości planowanych działań. W tym kontekście możliwość spotkania się uczniów z Panią Magdą Gessler może tylko cieszyć. Plan zajęć dydaktycznych, realizowany w klasie "Dobrego smaku", nie obejmował zajęć z M. Gessler. Zatem sugerowane w pytaniu o to pretensje uczniów, nie miały miejsca.
Do współpracy przy realizacji zadań naszej innowacji w Klasie Dobrego Smaku zaprosiliśmy Pana Rafała Niewiarowskiego, aby przyjął rolę mentora, jako znany w branży szef kuchni, restaurator i ciekawa osobowość. Efekty tej współpracy są już widoczne: odbyły się spotkania warsztatowe w restauracji Dym na wodzie w Ustce, w szkolnej klasopracowni. Pan Rafał Niewiarowski okazał się niezwykle otwartym człowiekiem i przedsiębiorcą o dużej odpowiedzialności społecznej. Umożliwił również udział trzem uczennicom w ciekawej i dużej imprezie, jaką jest PGNiG Transatlantyk Festiwal w Łodzi. Niejeden adept sztuki kulinarnej marzy o takim doświadczeniu zawodowym. Od nowego roku szkolnego jako nauczyciel będzie prowadził w naszej szkole zajęcia praktyczne. Młodzież tej klasy będzie mogła uczyć się zasad zdrowego żywienia i gotowania od praktyka, dla którego praca na stanowisku szefa kuchni to codzienność. Nasza innowacja, a także filozofia uczenia się zakłada szeroką współpracę z tymi, którzy chcą się dzielić wiedzą i doświadczeniem zawodowym, nie tylko w tej branży. Dlatego zapraszamy do niej wszystkich, którzy rozumieją, że odpowiedzialność społeczna za edukację zawodową jest integralną częścią współczesnego życia gospodarczego i rozwoju firmy."