27 lipca br. w Czeladzi odbyła się certyfikacja artykułów spożywczych zorganizowana w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Audyty mają miejsce co kwartał i zawsze przebiegają wg tych samych zasad.
- Członkowie Loży Ekspertów, którą tworzą specjaliści z wieloletnim doświadczeniem w branży spożywczej, oceniają indywidualnie każdy produkt, po czym przyznają mu noty za smak, wygląd oraz stosunek jakości do ceny. Za każdą z tych cech można zdobyć od 1 do 10 punktów. Godło „Doceń polskie” jest nadawane tylko tym wyrobom, które uzyskają minimum 7,5 pkt. Artykuły z maksymalnymi notami są honorowane także tytułem TOP PRODUKT - wyjaśnia Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Loży Ekspertów przewodniczy Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Audyty odbywają się co kwartał. XXI certyfikacja była trzecią w tym roku - ocenie poddanych zostało 130 produktów z 63 firm.
Wśród laureatów jest Bosa Rosa (Białostockie Ale).
To piwo autorskie browaru Gloger o kolorze jasnej żywicy, górnej fermentacji. Ma aromat wydobyty z naturalnej trawy żubrówki z Puszczy Białowieskiej. W piwie wykorzystano naturalne właściwości kumaryny zawartej w trawie.
Bosa Rosa uzyskała od grona ekspertów maksymalne noty za trzy oceniane aspekty (tj. smak, wygląd i stosunek jakości do ceny), dlatego produktowi Glogera przyznano zarówno certyfikat „Doceń polskie”, jak i tytuł TOP PRODUKT.
Tytuły TOP PRODUKT są nadawane tylko żywności z maksymalnymi notami.
Znaki jakości „Doceń polskie” są przyznawane na dwa lata, po ich upływie producenci mogą zgłosić żywność do ponownej oceny i starać się o dalszą możliwość posługiwania się certyfikatem.