Podwyżki cen 2019. Soki owocowe jeśli będą droższe, to nie z powodu wzrostu stawki VAT

AIP
Przedstawiciele partii rządzącej zadeklarowali, że podczas prac w Komisji Finansów Publicznych przywrócą 5 proc. stawkę dla napojów owocowych z 20 proc. zawartością soku owocowego. Adam Wojnar / Polska Press
W trakcie pierwszego czytania w Sejmie projektu ustawy o podatku od towarów i usług oraz ustawy Ordynacja podatkowa przedstawiciele partii rządzącej zadeklarowali, że podczas prac w Komisji Finansów Publicznych przywrócą 5 proc. stawkę dla napojów owocowych z 20 proc. zawartością soku owocowego.

To bardzo dobra wiadomość dla polskich przedsiębiorców, sadowników i rolników – uważa Rada Podatkowa Konfederacji Lewiatan.
Celem zawartych w ustawie zmian jest uproszczenie systemu stawek VAT, który obecnie jest bardzo rozbudowany i skomplikowany. Wprowadzona ma zostać Wiążąca Informacja Stawkowa (WIS), która ułatwi przedsiębiorcom uzyskanie informacji o właściwej stawce VAT.

- Ogromne zastrzeżenia przedsiębiorców budzi propozycja podwyższenia stawki VAT z 5 proc. do 23 proc. na napoje owocowe z 20 proc. zawartością soku owocowego. Wielokrotnie ostrzegaliśmy, że negatywnie wpłynie ona jakość napojów, ograniczy zapotrzebowanie na owoce i warzywa od naszych rolników, czy przyczyni się do niekorzystnej zmiany struktury spożycia napojów. Dlatego cieszymy się, że rząd gotowy jest przywrócić 5 proc. stawkę – mówi Przemysław Pruszyński, doradca podatkowy, sekretarz Rady Podatkowej Konfederacji Lewiatan.

PiS nie poparł w Sejmie prezydenckiego Funduszu Konwersji, który miałby wspierać frankowiczów. Zostaną oni bez pomocy? Kliknij w ten tekst a poznasz szczegoły.

  • W ocenie reprezentacji przedsiębiorców konsekwencją podwyższenia stawki VAT byłaby:
  • zmiana struktury spożycia nektarów i napojów z owoców i warzyw poprzez zmniejszenie ich udziału o 30-50 proc. na rzecz tańszych napojów, w szczególności gazowanych, o niższej wartości odżywczej;
  • obniżenie jakości oferowanych na polskim rynku napojów poprzez zmniejszenie zawartości soku do poziomu porównywalnego ze średnią europejską, tj. z poziomu co najmniej 20 proc. do poziomu ok. 10 proc., a więc zmniejszenie tej zawartości o ok. 50 proc., a tym samym wyeliminowanie z tych produktów cennych składników spożywczych (błonnik, naturalne witaminy i minerały).
  • ograniczenie zapotrzebowania przemysłu na owoce i warzywa z polskich upraw do produkcji nektarów i napojów owocowych o ok. 75 proc.

A może polubisz nas na Facebooku? Po co? Dostaniesz zawsze na swoją oś czasu zwiastun każdego naszego ciekawego materiału. Kliknij, przejdź na nasz fanpage i tam kliknij "polub". DZIĘKUJEMY!

Tłumy w lokalach, sypią się kary

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

B
Bernadka

Czy oprócz soków da się coś jeszcze zrobić w tej wyciskarce?

E
Ewa

Ten kto kupuje zabarwioną wodę z cukrem zwaną zwyczajowo sokiem na pewno zapłaci więcej i może to i dobrze. Ja piję tylko te tłoczone w domu we własnej wyciskarce Philipiaka i te dopiero można nazwać prawdziwymi sokami z błonnikiem i całą paletą witamin.

Dodaj ogłoszenie