Praktycznie niemożliwe jest znalezienie pączka poniżej tej ceny. W cukierni ceny zaczynają się od 5 zł za sztukę. Gdzie zapłacisz najmniej?

OPRAC.:
Maciej Badowski
Maciej Badowski
W Tłusty Czwartek statystycznie zjadamy 2,5 pączka, co przekłada się na blisko 100 milionów zjedzonych ciastek, lub 34 miliardy pochłoniętych kilokalorii w skali całego kraju.
W Tłusty Czwartek statystycznie zjadamy 2,5 pączka, co przekłada się na blisko 100 milionów zjedzonych ciastek, lub 34 miliardy pochłoniętych kilokalorii w skali całego kraju. Grzegorz Olkowski/ Polska Press
Polacy cenią sobie tradycję. Dlatego bez względu na zasobność naszych portfeli, nie możemy odmówić sobie chociaż jednego pączka czy faworka w tłusty czwartek. W tym roku na pewno zapłacimy więcej, a znalezienie pączka w cenie poniżej złotówki graniczy z cudem, nawet w dyskontach czy hipermarketach. Jak zauważają analitycy BNP Paribas, nie powinny nas już dziwić ceny na poziomie kilkunastu czy nawet kilkudziesięciu złotych za pączka.

Spis treści

Ceny pączków 2024. Zapłacimy więcej w tłusty czwartek

Jak zauważają analitycy BNP Paribas, w wyniku rosnących kosztów produkcji i presji inflacyjnej praktycznie niemożliwe jest już znalezienie pączka w cenie poniżej złotówki, nawet w dyskontach czy hipermarketach. Jednocześnie dodają, że to właśnie w tych sklepach kupimy je najtaniej.

– Jeżeli chcemy zaopatrzyć się w pączki w cukierni, to musimy liczyć się z wydatkiem rzędu 5-6 złotych za sztukę, ale nie powinny nas już dziwić ceny na poziomie kilkunastu, czy nawet ponad 20 złotych za pączka w cukierniach rzemieślniczych – wskazują.

Sytuacja cenowa wsadów do produkcji pączków może dawać konsumentom powód do optymizmu. – Bazując na tradycyjnym przepisie na pączki, koszt podstawowych składników zużywanych przez piekarnie i cukiernie pod koniec roku 2023 wyniósł 60-65 groszy, z kolei na zakończenie 2022 było to około 80 groszy na sztukę – przypominają analitycy.

Część składników do ich produkcji pączków tańsza, niż przed rokiem

Z kolei ceny kluczowych składników pączków w 2023 roku były zdecydowanie niższe niż w roku 2022, co zdaniem ekspertów, może ale nie musi przełożyć się na niższe ceny pączków w sklepach, zwłaszcza w dyskontach i hipermarketach. – Masło i mleko były tańsze o odpowiednio 25 proc. i 28 proc., z kolei jajka podrożały o 13 proc., a cukier o 66 proc. W związku ze spadkami cen zbóż mąka sprzedawana przez młyny do piekarni potaniała w 2023 o 34-37 proc. – wyliczają.

Jednak, jak podkreślają, kluczowy udział w koszcie podstawowych składników pączków ma olej, na którym są one smażone. – Cena najczęściej wybieranego oleju rzepakowego spadła w ciągu ostatniego roku aż o 38 proc. – zauważają. Jednak, żeby nie było tak „słodko", należy podkreślić, że od 1 stycznia 2024 roku wraz z płacą minimalną wzrosły koszty pracy, a wciąż na wysokich poziomach utrzymują się koszty opakowań, transportu czy energii.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na strefabiznesu.pl Strefa Biznesu