Roczny wskaźnik inflacji obniżył się w lipcu z 4,3 notowanych w czerwcu do 4 procent. W ujęciu miesięcznym ceny dla konsumentów obniżyły się zgodnie z wzorcem sezonowym o 0,5 procent. - Zasadniczym powodem obniżenia się wskaźnika inflacji były niższe ceny żywności, które odnotowały spadek o 2,2 procent w skali miesiąca. Spadły przede wszystkim ceny żywności sezonowej, czyli głównie warzyw, o prawie 20 procent – mówi Ernest Pytlarczyk, główny ekonomista BRE Banku.
Istotne wzrosty zanotowano natomiast w cenach wycieczek zorganizowanych (zagraniczne +9 procent miesiąc do miesiąca), co związane było ze zmianami na rynku po serii bankructw biur podróży. - W większości kategorii ceny pozostały stabilne. Inflacja bazowa utrzymała się na poziomie z poprzedniego miesiąca, czyli 2,3 procent w skali roku – wyjaśnia Marcin Mazurek, analityk BRE Banku.
- W kolejnym miesiącu oczekujemy spadku rocznego wskaźnika inflacji do około 3,9 procent. Bardziej istotne spadki inflacji powinny nastąpić dopiero w październiku. Obecnie zmiany inflacji powodowane są głównie przez czynniki sezonowe zaś skala spadku inflacji do końca roku ograniczana będzie przez globalnie rosnące ceny żywności – mówi Ernest Pytlarczyk. - Na koniec roku inflacja powinna obniżyć się w okolice 3 procent – dodaje ekonomista.
