Oba produkty uzyskały od grona ekspertów maksymalne noty za trzy oceniane aspekty (tj. smak, wygląd i stosunek jakości do ceny), dlatego przyznano im zarówno certyfikaty „Doceń polskie”, jak i tytuły Top Produkt.
Tytuły Top Produkt są nadawane tylko żywności z maksymalnymi notami.
O laurze dla piwa Bosa Rosa już pisaliśmy

Piwo z trawką Browaru Miejskiego Gloger laureatem programu Doceń polskie
Faktem wartym podkreślenia jest, że Ser Wiżajny został nagrodzony po raz trzeci – podczas lipcowej certyfikacji członkowie Loży Ekspertów programu „Doceń polskie” podtrzymali werdykt sprzed dwóch lat. Oznacza to, że producent mimo upływu czasu zachowuje najwyższą jakość.
Kolejna ocena była konieczna, gdyż godła jakości nadawane są na dwa lata, po ich upływie producent może starać się o dalszą możliwość posługiwania się certyfikatem, w tym celu zgłasza nagrodzony wcześniej wyrób do ponownej oceny.
Certyfikaty programu nie są nadawane automatycznie; każdy produkt zakwalifikowany do udziału w audycie jest indywidualnie oceniany. Certyfikaty są przyznawane wyłącznie w oparciu o noty ekspertów: każdy członek jury wystawia oceny w skali od 1 do 10 za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Należy zdobyć minimum 7,5 pkt, aby uzyskać godło promocyjne.
Miano laureata programu przysługuje firmom, których produkt zdobędzie określoną regulaminem programu liczbę punktów i zdecydują się na wykupienie stosownej licencji umożliwiającej posługiwanie się znakiem „Doceń polskie”.
Listę wszystkich produktów z certyfikatem Doceń polskie można zobaczyć TUTAJ