W związku ze zmianą klimatu producentów win w Grecji czekają trudne decyzje

PAP
Na zdjęciu winnica w Chalkidiki na północy Grecji.
Na zdjęciu winnica w Chalkidiki na północy Grecji. Fot. Nicolas Economou/Nur Photo/East News
Fale upałów szkodzą winiarskim regionom Grecji. Producenci, którzy próbują dostosować się do zmieniającego się klimatu, skarżą się na susze i wysokie temperatury, utrzymujące się również w nocy. Eksperci alarmują, że branżę czekają trudne decyzje.

"To najgorszy sezon od 30 lat. Nie ma winogron. To drugi rok suszy, rośliny nie są w stanie tego przetrwać; winorośle mają spalone liście" - ubolewał Matthaios Dimopulos, przedstawiciel branży winiarskiej na wyspie Santorini, gdzie produkowane jest wino assyrtiko.

Eksperci zwracają uwagę, że z suszą i wysokimi temperaturami mierzą się też winnice na innych wyspach Cykladów i w pozostałych częściach kraju - napisał portal eKathimerini.

"Santorini i plantatorzy winogron w innych częściach kraju będą musieli podjąć szybko trudną decyzję. Kończy się nam czas" - zaalarmował profesor Stefanos Kunduras z Uniwersytetu Arystotelesa w Salonikach.

"Biorąc pod uwagę obecną sytuację, musimy rozważyć drastyczne rozwiązania, możliwe, że będą one inne niż te, które stosowaliśmy do tej pory. Wino nie jest produktem pierwszej potrzeby i wkrótce w związku z brakiem zasobów wodnych możemy stanąć przed dylematem dotyczącym tego, co podlewać: pomidory czy winorośle" - dodał szef Greckiego Stowarzyszenia Winiarskiego Jannis Wogiatzis.

"Uczymy się przystosowywać do zmiany klimatu. Będziemy mieć inne rodzaje win, mniej owocowe i z większą zawartością alkoholu. Winnice przenoszą się na północ (...)" - zaznaczył przedstawiciel branży w Attyce Andreas Gikas.

Kunduras wyjaśnił, że między marcem i wrześniem wzrosły maksymalne temperatury oraz częstotliwość i długotrwałość fal upałów. "Gdy temperatury sięgają 37 stopni Celsjusza przez wiele dni, nadwyręża to winorośl. Co więcej, temperatury w nocy również wzrosły, w związku z czym winorośle nie otrzymują w nocy potrzebnego odpoczynku i nie mogą się zregenerować" - podkreślił.

W regionie Mandinia na Półwyspie Peloponeskim, z którego pochodzi szczep Moschofilero, nie padało od ponad dwóch miesięcy. "Co więcej, w nocy temperatura nie spada, co jest problematyczne. Winorośle jeszcze się trzymają, ale do zbiorów pod koniec września mamy jeszcze trochę czasu" - powiedział producent win Aris Celepos.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Biznesu codziennie. Obserwuj StrefaBiznesu.pl!

Źródło:

Polska Agencja Prasowa
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Polska istotnym graczem w sektorze offshore

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefabiznesu.pl Strefa Biznesu