Wielkie święto whisky w Poznaniu

Maciej Badowski AIP
Na uczestników czeka ponad 100 rodzajów whisky do degustacji w cenie biletu.
Na uczestników czeka ponad 100 rodzajów whisky do degustacji w cenie biletu. 123RF
Udostępnij:
Międzynarodowe Targi Poznańskie staną się świątynią dla miłośników whisky. 21 i 22 kwietnia w zabytkowej hali nr 1 odbędzie się Poznań Whisky Show. To druga edycja tego wydarzenia. Zwiedzający będą mieli okazję nie tylko do spróbowania wielu alkoholi, ale także do wzięcia udziału w degustacjach typu masterclass. Po raz drugi będziemy także świadkami unikatowego widowiska Whisky Fight Night.

W ubiegłym roku Poznań Whisky Show odwiedziło 2,5 tysiąca miłośników złotego trunku. Jednym z założeń festiwalu jest poznawanie i odkrywanie świata whisky. Podczas festiwalu goście będą mogli zapoznać się z historią whisky i jej konkretnych marek, dowiedzieć się o ich sposobach destylacji, pochodzeniu oraz rodzajach.

To wydarzenie skierowane nie tylko do koneserów, ale także osób, które rozpoczynają wielką przygodę z whisky. Spotkania z autorytetami ze świata whisky czy niezależnymi bottlerami, z pewnością umożliwią poszerzenie horyzontów wielu miłośnikom wody życia.

Na uczestników czeka ponad 100 rodzajów whisky do degustacji w cenie biletu, wyjątkowe spotkania masterclasses, które poprowadzą światowe autorytety branży m.in. Charles MacLean, Colin Hampden-White, Ronnie Routledge, Henry Matson, a także Blair Bowman. Odbędą się warsztaty barmańskie i oczywiście Whisky Fight Night.

– W tym roku pojedynek stoczy ambasadorka marki Bacardi Georgie Bell oraz przedstawiciel Glenfiddich Mark Thomson. Będą walczyli na prawdziwym ringu na notki smakowe i zalety swoich whisky. Impreza ma charytatywny cel. Podczas pojedynku będziemy zbierać pieniądze na rzecz Fundacji Spełnienie ze Szprotawy – mówi Krzysztof Maruszewski, prezes Stilnovisti, organizator Poznań Whisky Show. Do współpracy zaprosiliśmy także jedną z najlepszych restauracji w Poznaniu – Oskomę, której szef kuchni Adam Adamczak, zaprezentuje unikalne połączenia whisky z jedzeniem – dodaje.

Na festiwalu nie zabraknie także najbardziej wpływowych blogerów ze świata whisky, takich jak Blair Bowman oraz duet Franchi T. Ferla i Simon W. Roser. Bowman, który jest twórcą World Whisky Day – największego święta whisky na świecie, na swoich masterclasses będzie prezentował nowatorskie sposoby degustacji w oparciu o wszystkie zmysły. Miłośnicy wina także znajdą coś dla siebie. Degustację pięciu win z Bordeaux poprowadzi Lord Henry Matson.

Ważnym elementem tegorocznej edycji festiwalu będzie także kuchnia. Kucharze wyjaśnią zwiedzającym, z jakimi potrawami najlepiej łączyć whisky. Adam Adamczak przygotuje autorską kartę dań, których bazą będą różnorodne rodzaje whisky dostępne na festiwalu. Adamczak to laureat wielu nagród kulinarnych, był także finalistą jednego z telewizyjnych programów kulinarnych.

Obejrzyj wideo:

Polskie mięso podbija światowe rynki. Ale Polaków trzeba namawiać do jego jedzenia. Dlaczego?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polacy posiadają coraz droższe smartfony

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strefa Biznesu
Dodaj ogłoszenie