W ubiegłym roku Poznań Whisky Show odwiedziło 2,5 tysiąca miłośników złotego trunku. Jednym z założeń festiwalu jest poznawanie i odkrywanie świata whisky. Podczas festiwalu goście będą mogli zapoznać się z historią whisky i jej konkretnych marek, dowiedzieć się o ich sposobach destylacji, pochodzeniu oraz rodzajach.
To wydarzenie skierowane nie tylko do koneserów, ale także osób, które rozpoczynają wielką przygodę z whisky. Spotkania z autorytetami ze świata whisky czy niezależnymi bottlerami, z pewnością umożliwią poszerzenie horyzontów wielu miłośnikom wody życia.
Na uczestników czeka ponad 100 rodzajów whisky do degustacji w cenie biletu, wyjątkowe spotkania masterclasses, które poprowadzą światowe autorytety branży m.in. Charles MacLean, Colin Hampden-White, Ronnie Routledge, Henry Matson, a także Blair Bowman. Odbędą się warsztaty barmańskie i oczywiście Whisky Fight Night.
– W tym roku pojedynek stoczy ambasadorka marki Bacardi Georgie Bell oraz przedstawiciel Glenfiddich Mark Thomson. Będą walczyli na prawdziwym ringu na notki smakowe i zalety swoich whisky. Impreza ma charytatywny cel. Podczas pojedynku będziemy zbierać pieniądze na rzecz Fundacji Spełnienie ze Szprotawy – mówi Krzysztof Maruszewski, prezes Stilnovisti, organizator Poznań Whisky Show. Do współpracy zaprosiliśmy także jedną z najlepszych restauracji w Poznaniu – Oskomę, której szef kuchni Adam Adamczak, zaprezentuje unikalne połączenia whisky z jedzeniem – dodaje.
Na festiwalu nie zabraknie także najbardziej wpływowych blogerów ze świata whisky, takich jak Blair Bowman oraz duet Franchi T. Ferla i Simon W. Roser. Bowman, który jest twórcą World Whisky Day – największego święta whisky na świecie, na swoich masterclasses będzie prezentował nowatorskie sposoby degustacji w oparciu o wszystkie zmysły. Miłośnicy wina także znajdą coś dla siebie. Degustację pięciu win z Bordeaux poprowadzi Lord Henry Matson.
Ważnym elementem tegorocznej edycji festiwalu będzie także kuchnia. Kucharze wyjaśnią zwiedzającym, z jakimi potrawami najlepiej łączyć whisky. Adam Adamczak przygotuje autorską kartę dań, których bazą będą różnorodne rodzaje whisky dostępne na festiwalu. Adamczak to laureat wielu nagród kulinarnych, był także finalistą jednego z telewizyjnych programów kulinarnych.
Obejrzyj wideo:
Polskie mięso podbija światowe rynki. Ale Polaków trzeba namawiać do jego jedzenia. Dlaczego?
