Z czego jest kaszanka? Wolisz z kaszą gryczaną czy jęczmienną? Produkt budzi kontrowersje

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Kiełbaski i karkówka? Nie tylko! Na grillu często piecze się też kaszanka.
Kiełbaski i karkówka? Nie tylko! Na grillu często piecze się też kaszanka. pixabay.com/RealAKP
Kaszanka, podobnie jak salceson i zupa czernina budzą niekiedy kontrowersje. A może chętnie jesz, ale nie zastanawiasz się, z czego jest kaszanka? Grilowana albo z piekarnika lub patelni ma swoich zwolenników, choć ci są podzieleni: jedni wolą z kaszą gryczaną, inni chętniej kupują tę z kaszą jęczmienną.

Spis treści

Kaszanka to tradycyjny polski wyrób wędliniarski. Możemy go znaleźć na liście produktów tradycyjnych, którą prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Kaszanka trafiła tam w czerwcu 2013 roku w kategorii Produkty mięsne w województwie łódzkim. Popularna jest jednak w całej Polsce, szczególnie w sezonie grillowym, który na ogół rozpoczyna majówka.

Z czego jest kaszanka? Oto skład

Bez owijania w bawełnę, a właściwie nabijania we flak, trzeba wskazać, że podstawowe składniki kaszanki to:

  • Po pierwsze kasza. Tradycyjnie używa się kaszy gryczanej, ale można również spotkać kaszanki z kaszą jęczmienną.
  • Po drugie krew wieprzowa. To ona nadaje kaszance charakterystyczny ciemnobrązowy kolor i bogaty smak.
  • Trzecie na liście są podroby. Najczęściej dodawane są: wątróbka, płuca, ozory i skórki wieprzowe, ale mogą się też znaleźć inne, np. serce czy nerki.
  • W składzie znajdziemy też tłuszcz: Dodaje kaszance soczystości i łagodnego smaku.
  • Przyprawy - ich również nie może zabraknąć. Podstawą jest sól, pieprz, majeranek i cebula, ale można też spotkać kaszanki z kminkiem, czosnkiem, papryką słodką czy ostrą, a nawet z suszonymi owocami.

Właśnie ze względu na dodatek krwi kaszanka nie przez wszystkich jest akceptowana, nawet jeśli nie są na diecie wyłączającej produkty pochodzenia zwierzęcego.

Wszystkie składniki umieszcza się w jelitach wieprzowych i zapieka w niskiej temperaturze. Kaszanka jest gotowa do spożycia po ostygnięciu. Po przekrojeniu takiego pęta powierzchnia jest ziarnista z widocznymi jaśniejszymi ziarnami kaszy i drobinkami tłuszczu.

Sięgamy po przykładowy skład kaszanki ze sklepu. W sezonie grillowym można kupić niemal wszędzie, coraz częściej jest dostępna także o innych porach roku.

Jeden ze znanych producentów wymienia w składzie tradycyjnej kaszanki: woda, kasza gryczana 19 proc., tłuszcz wieprzowy, skórki wieprzowe, krew wieprzowa 10 proc., mięso wieprzowe 7 proc., serca wieprzowe 2 proc., sól, regulator kwasowości (octan sodu), susze warzywne (w tym cebula suszona 0,9 proc., seler, cukier, przyprawy (w tym pieprz czarny 0,4 proc., majeranek 0,3 proc.), aromaty, osłonka jadalna jelito wieprzowe.

Kaszanka z patelni, piekarnika, grilla. Z cebulką lub bez

Jedni ją grillują, inni jedzą z patelni, a nawet na zimno. Obok kiełbasek, karkówki i szaszłyków należy do najpopularniejszych potraw z grilla. Na ruszcie obchodź się z kaszanką ostrożnie. Jeśli osłonka pęknie, może się rozpaść i wpadnie do węgla. Jak przygotować taką kaszankę? Sprawdź: Chrupiąca kaszanka z patelni lub z grilla. Wypróbuj niezawodny przepis z cebulą

Cienkie, grube i regionalne odmiany kaszanki

Dziś kaszanki można kupić w różnych formach, grube i cienkie. Drugą formę częściej mają wersje wege, o których przeczytasz nieco później.

Jak powszechnie wiadomo, ze świń powstawały pyszne szynki i kiełbasy, ale nie tylko. Aby wykorzystać wszystkie elementy świni, produkowano różnego rodzaju kiszki. Z wątroby i krwi robiono kiszki zwyczajne lub wątrobiane, a z podgardla wytwarzano kiszki podgardlane, czytamy na stronie ministerstwa rolnictwa.

Sięgamy po tradycyjny sposób przygotowywania kaszanki ze wspomnianego już wpisu na ministerialną listę produktów tradycyjnych. Jak robi się kaszankę zgodnie z tradycją?

W Dzietrznikach (województwo łódzkie), z których pochodzi kaszanka wpisana na listę produktów tradycyjnych, rozpowszechniły się kiszki kaszane, tzw. kaszanki, z udziałem podrobów.

Najpierw do miękkości trzeba było ugotować mięso z włoszczyzną i przyprawami. Szybciej niż inne elementy wyciągano z garnka wątrobę. Następnie - najczęściej na wsiach kobiety - obierały, drobno kroiły i mieliły wystudzone i oddzielone mięso z głowizny, podroby i skórki

Co z kaszą, jednym z kluczowych składników kaszanki? Ta była gotowana w rosole, w którym gotowało się wcześniej mięso. Przestudzoną kaszę trzeba było wymieszać ze zmielonym pieprzem i pokrojoną drobno wątrobą. Na koniec dodawało się świeżą krew, sól, pieprz i majeranek.

Całość wyrobiona na równomierną masę trafiała do oczyszczonych jelit wieprzowych. Kaszanki najczęściej nadziewano w cienkie jelita. Czasem używano grubych kiszek.

Oprócz tradycyjnej wersji, istnieją też regionalne odmiany kaszanki, np.:

  • Krupniok śląski, na LPT od 2014 r.
  • Kaszanka szarbianka, na LPT od 2013 r.
  • Kaszanka po kaszubsku, na LPT od 2009 r.

Wege kaszanka, czyli roślinna wersja tradycji

Rynek szeroko odpowiada na potrzeby osób, które rezygnują z produktów mięsnych i pochodzenia zwierzęcego. Tu warto wspomnieć, że hodowcy próbują bronić nazw produktów tradycyjnie pochodzących od zwierząt, np. mleko, kiełbasa. W sklepach do kupienia jest wegańska, roślinna kaszanka. Co ma w składzie?

Wędzona i parzona niczym tradycyjna wędlina, a czym się różni? Oczywiście nie ma w sobie krwi, ani podrobów.

Skład wege kaszanki: kasza jęczmienna ugotowana (57 proc.), kiełki słonecznika (13 proc.), olej kokosowy, woda, łupina nasienna babki jajowatej, naturalne aromaty, przyprawy, ekstrakty przypraw, sól, barwnik: węgiel roślinny, aromat dymu wędzarniczego, osłonka jadalna (alginian wapnia).

Podsumowując, wiesz już, z czego składa się kaszanka, czyli m.in. kaszy gryczanej lub jęczmiennej, krwi wieprzowej, podrobów, przypraw. Możesz przygotować na grillu, patelni, w piekarniku albo jeść na zimno.

Źródła: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, informacje własne

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Z czego jest kaszanka? Wolisz z kaszą gryczaną czy jęczmienną? Produkt budzi kontrowersje - Strefa Agro

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefabiznesu.pl Strefa Biznesu