Inflacja nadal utrzymuje się na bardzo niskim poziomie - mówi dr Małgorzata Starczewska-Krzysztoszek,główna ekonomistka Konfederacji Lewiatan. - W maju obniżyła się o 0,1 procent. Jest tak między innymi z powodu spadku cen żywności i napojów bezalkoholowych.
Szybkie sadzenie i zbiory
W maju (porównując do kwietnia 2014) było to mniej o 0,4 proc. Najbardziej potaniały warzywa - o 6,7 proc. i cukier - o 2,1 proc. Specjaliści prognozują, że lato przyniesie deflację (spadek przeciętnego poziomu cen, sytuacja, w której za tę samą sumę pieniędzy można kupić więcej towarów i usług). Będzie to pierwsza deflacja w gospodarce wolnorynkowej ostatnich 25 lat.
Ceny żywności 2014. Deflację pogłębi sezonowy spadek cen warzyw i owoców
- Pogłębi ją sezonowy spadek cen warzyw i owoców - twierdzi dr Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. - Rok temu po długiej zimie, gdy jeszcze w kwietniu spadł śnieg, wegetacja roślin opóźniła się. Warzywa i owoce były droższe. W tym sezonie zima była łagodniejsza. Pogoda umożliwiła wcześniejsze zbiory, co przełożyło się na niższe ceny m.in. pomidorów, ziemniaków, ogórków czy truskawek i czereśni. Żywność jest teraz o 0,8 proc. tańsza niż rok temu o tej porze. Dotyczy to również np.: kawy, herbaty, soków warzywnych, cukru i wyrobów cukierniczych.
- Cukier tanieje już od kilku miesięcy po udanych zbiorach buraków - dodaje dr Świetlik.
Latem będzie jeszcze taniej. Oprócz wymienionych produktów, mniej zapłacimy także za jajka. - Ceny mięsa utrzymają się zaś na obecnym poziomie - słyszymy w Instytucie Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Stopy mogą iść w dół
Jednak nie należy prognozować utrzymania się deflacji w drugiej połowie roku. - Na pewno należy zakładać, że także wtedy inflacja będzie poniżej 1 proc. - mówi Małgorzata Starczewska-Krzysztoszek. W całym 2014 roku ceny nie powinny wzrosnąć o 0,5 proc., a w 2015 - o 1,5 proc. Jak na sezonową deflację zareaguje Rada Polityki Pieniężnej? - Ostatnie wypowiedzi jej członków wskazują na możliwość obniżenia stóp procentowych - mówią w Lewiatanie.
Wyroby mleczne: w maju (w porównaniu do kwietnia) mniej płaciliśmy także za ryż - o 0,6 proc., jogurty - o 0,3 proc. , ryby i owoce morza oraz mleko - o 0,2 proc. sery i i twarogi - o 0,1 proc.
Mięso: droższe było mięso, przeciętnie o 0,3 proc., w tym wieprzowe (0,9 proc.), wołowe i cielęce (0,4 proc.), wędliny (0,1 proc.).
Obuwie i odzież: w maju ceny obuwia wzrosły o 0,6 proc., natomiast odzieży ukształtowały się na poziomie o 0,4 proc. niższym niż w kwietniu. Mieszkania Ceny towarów i usług związanych z mieszkaniem były w maju na kwietniowym poziomie.
