Pocieszający jest jednak fakt, że w uczniowskiej śniadaniówce można znaleźć wartościowe produkty, takie jak pieczywo (35 proc.), owoce (26 proc.), jogurt (9 proc.), warzywa (9 proc.) czy sok owocowy (6 proc.). Tylko 15 proc. wybiera słodką przekąskę typu drożdżówka czy baton. Co więcej, prawie 40 proc. przebadanych uczniów deklaruje, że zjada minimum 3 posiłki dziennie, a prawie 50 proc., że 4 lub więcej.
Do szkoły bez śniadania
Z uzyskanych danych wynika, że wciąż 1/3 nastolatków wychodzi z domu bez pierwszego śniadania. Na szczęście większość ankietowanych zdaje sobie sprawę, że jest ono gwarancją udanego dnia i przywiązują do niego należytą wagę. Ci, którzy świadomie rezygnują ze śniadania, deklarują brak apetytu o poranku, brak czasu lub kłopoty z układem pokarmowym. Uczniowie na pierwszy posiłek najczęściej wybierają kanapki, ponieważ szybko się je przygotowuje i zapewniają na długo uczucie sytości.