Coraz mniej uczniów idzie do szkoły z drugim śniadaniem. Czy po wakacjach to się zmieni?

Zbigniew Biskupski AIP
Udostępnij:
Tylko 60 proc. uczniów wkłada do plecaka drugie śniadanie – jest to o 10 proc. mniej niż w grupie badanej w ubiegłym roku. A przecież jest ono ważną przekąską między pierwszym posiłkiem a obiadem, zwłaszcza, że pierwsza połowa dnia upływa uczniom na wysiłku umysłowym.

Pocieszający jest jednak fakt, że w uczniowskiej śniadaniówce można znaleźć wartościowe produkty, takie jak pieczywo (35 proc.), owoce (26 proc.), jogurt (9 proc.), warzywa (9 proc.) czy sok owocowy (6 proc.). Tylko 15 proc. wybiera słodką przekąskę typu drożdżówka czy baton. Co więcej, prawie 40 proc. przebadanych uczniów deklaruje, że zjada minimum 3 posiłki dziennie, a prawie 50 proc., że 4 lub więcej.

Do szkoły bez śniadania

Z uzyskanych danych wynika, że wciąż 1/3 nastolatków wychodzi z domu bez pierwszego śniadania. Na szczęście większość ankietowanych zdaje sobie sprawę, że jest ono gwarancją udanego dnia i przywiązują do niego należytą wagę. Ci, którzy świadomie rezygnują ze śniadania, deklarują brak apetytu o poranku, brak czasu lub kłopoty z układem pokarmowym. Uczniowie na pierwszy posiłek najczęściej wybierają kanapki, ponieważ szybko się je przygotowuje i zapewniają na długo uczucie sytości.

– Kanapka na śniadanie to dobry wybór. Produkty zbożowe, w szczególności te z pełnego ziarna, to źródło cennych węglowodanów złożonych, które dostarczają nam energii na cały poranek oraz chronią nas przed gwałtownym spadkiem cukru. Dzięki temu nie sięgamy po nieplanowane przekąski. Oczywiście w porannej kanapce nie może zabraknąć warzyw - podkreśla ekspert programuedukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo” marki WINIARY.

Co niepokojące, z badań wynika, że tylko 60 proc. uczniów wkłada do plecaka drugie śniadanie – jest to o 10 proc. mniej niż w grupie badanej w ubiegłym roku. A przecież jest ono ważną przekąską między pierwszym posiłkiem a obiadem, zwłaszcza, że pierwsza połowa dnia upływa uczniom na wysiłku umysłowym. Pocieszający jest jednak fakt, że w uczniowskiej śniadaniówce można znaleźć wartościowe produkty, takie jak pieczywo (35 proc.), owoce (26 proc.), jogurt (9 proc.), warzywa (9 proc.) czy sok owocowy (6 proc.). Tylko 15 proc. wybiera słodką przekąskę typu drożdżówka czy baton. Co więcej, prawie 40 proc. przebadanych uczniów deklaruje, że zjada minimum 3 posiłki dziennie, a prawie 50 proc., że 4 lub więcej.

Coraz lepiej z warzywami

Niezbędnym elementem prawidłowej diety są warzywa i owoce, co obrazuje piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, którą gimnazjaliści mogli znaleźć w materiałach edukacyjnych „Żyj smacznie i zdrowo”.
Aż 97 proc. z nich deklaruje, że spożywa przynajmniej jedną porcję tych produktów dziennie. Choć jest to wynik lepszy o 2 proc. niż w ubiegłym roku w badanej grupie, to do ideału wciąż daleko. Dla zachowania dobrego zdrowia zalecane jest spożywanie pięciu porcji warzyw i owoców. Jednocześnie wśród młodzieży nie słabnie pociąg do słodyczy czy jedzenia typu fast food, po które 12 proc. uczniów sięga częściej niż raz w tygodniu. 30 proc. spożywa „szybkie jedzenie” raz w tygodniu, a 50 proc. wybiera je rzadziej niż dwa razy w miesiącu lub wcale (6 proc.).

Schabowy albo pierogi

Ciekawym zjawiskiem jest jednak stosunek młodych ludzi do tradycji, czy to w sferze kulinarnej, czy też informacyjnej. Mimo, że prawie 40 proc. młodzieży deklaruje korzystanie z Internetu w poszukiwaniu inspiracji kulinarnych - także na stronie programu „Żyj smacznie i zdrowo” - to równie często podpatrują w kuchni swoich rodziców (36 proc.).
Mimo że niezwykle modne obecnie blogi kulinarne obfitują w inspirujące przepisy na ciekawe, szybkie i zdrowe potrawy, to zwycięża siła tradycji i obiadów domowych przy rodzinnym stole.

Uczniowie pytani o danie, które przygotowaliby dla swoich najbliższych, najczęściej wymieniali kotlet schabowy z ziemniakami i surówką, kurczak w różnych wydaniach, pierogi, naleśniki czy makaron.

Jednocześnie zachęcają rodziców do zmian nawyków, głównie w kwestii większego spożycia warzyw i owoców i mniejszego spożycia tłustego mięsa.

Co jedzą polscy gimnazjaliści? Czy zasady prawidłowego trybu życia, które poznali podczas programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo” marki WINIARY, przekładają się na praktykę? Czy w ich jadłospisie królują warzywa i owoce, czy może wciąż ulegają pokusie słodkich przekąsek i jedzenia typu fast food?
Wraz z finałem 7. edycji programu „Żyj smacznie i zdrowo”, organizowanego przez markę WINIARY, przeprowadzono wśród uczniów klas gimnazjalnych I-III ankietę żywieniową*. Na jej podstawie sprawdzono, czy uczniowie polskich gimnazjów stosują się do zasad zdrowego żywienia, jak często sięgają po jedzenie typu fast food i słodycze, co wybierają na drugie śniadanie, a także co jest ich podstawowym źródłem wiedzy kulinarnej.

OBEJRZYJ WIDEO:
60 Sekund Biznesu: System emerytalny zagraża rozwojowi gospodarczemu Polski

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strefa Biznesu
Dodaj ogłoszenie